Alirıza Güler /Duisburg

Duisburg Belediyesi tarafından oluşturulan “farklı bir Duisburg projesi”nin “hatırlama kültürü etkinlikleri” kapsamında, Madımak Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle “ulus ötesi hatırlama kültürü ve göçmen toplumunda aşırı sağcılık“ başlığı altında bir panel düzenlendi.

'Başka bir Duisburg projesi’nden Ali Şirin ve Ceren Türkmen’in yönettiği panele Köln Üniversitesi’nden Prof. Kemal Bozay, Madımak'ta hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in eşi eğitimci Yeter Gültekin ve proje danışma kurulu üyesi Petrus Afrem-Barsom katıldılar.

Kalabalık bir dinleyici grubunun, kurum temsilcilerinin ve Duisburg Alevi derneklerinden yöneticilerin de katıldığı panelde, Almanya’da gerçekleşen ırkçı saldırılar ve hatırlama kültürüne ilişkin yapılanları yansıtan videolar da gösterildi.

Yeter Gültekin, Madımak Katliamı çerçevesinde, öncesi ve sonrasına ilişkin yaşadıklarını anlattı. Gültekin konuşmasında, "biz solcular olarak Solingen Katliamı'nı protesto gösterisine katıldık. milliyetçisi, islamcısı herkes vardı. Anma toplantısında ise Türkiye Cumhurbaşkanı, Deniz Baykal dahil sosyal demokrat milletvekilleri herkes hazır bulundu.

Almanya'da Alevilerden çağrı: "Suriye’de barış bütün insanlık için barıştır" Almanya'da Alevilerden çağrı: "Suriye’de barış bütün insanlık için barıştır"

Ardından Köln’de yapılan Madımak Katliamını protesto gösterisine ise bunların hiçbiri gelmedi. Çünkü, Aleviler ortadan kaldırılmalıydı. Hatırlama kültürü yok, olanlar tarihten siliniyor. AKP’den önce de sonra da bu böyle. Türkiye’de hükümetler değişti bu anlayış değişmedi" dedi.

Prof. Kemal Bozay ise hatırlama kültürüne değindiği konuşmasında, Türkiye’de Aleviler ve değişik etnik gruplara katliamlar yapıldığı, ancak, Türkiye’de Almanya'nın tersine resmi kurumlar tarafından desteklenen bir hatırlama kültürü çalışması olmadığı, bunun Almanya’daki Türklerin üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti.