DÜNYA

Kissinger ve Chomsky'den Ukrayna'ya barış çağrısı

ABD eski Dışişleri Bakanı Cumhuriyetçi Henry Kissinger ile solcu entellektüellerden Noam Chomsky, Rusya-Ukrayna savaşında hızlı bir barış anlaşmasına varmanın önemli olduğunu söyleyerek aynı noktada buluştular.

Kissinger: Müzakereler iki ay içinde başlamalı

Uzun zamandır siyasi rakip olan Henry Kissinger ve Noam Chomsky, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ortak bir dil kullandı. 1970'lerde ABD eski Başkanları Richard Nixon ve Gerald Ford'un Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Henry Kissinger, Pazartesi günü İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna'yı savaşı sona erdirmek için Rusya ile bir barış anlaşmasını kabul etmeye çağırdı. Kissinger konuşmasında, müzakerelerin önümüzdeki iki ay içinde başlamasının önemine işaret ederek, Avrupalı ​​liderlere Rusya ile uzun vadeli ilişkilerini gözden geçirmelerini istedi. Bu süreçte Rusya ile Çin arasındaki bağların daha da güçlenme riski bulunduğunu da söyleyen Kissinger, "Savaşa bu noktadan sonra devam etmek, Ukrayna'nın özgürlüğüyle ilgili değil, Rusya'nın kendisine karşı yeni bir savaş anlamına gelir.'' dedi.

Chomsky: Öncelik Rusya-Ukrayna anlaşması

Sol görüşlü ünlü entellektüellerden ve savaş karşıtı görüşleri ile tanınan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü profesörü olan Noam Chomsky ise, bu ay İngiliz gazeteci Owen Jones ile yaptığı röportajında, batı'nın Rusya-Ukrayna savaşına dair tutumunu eleştirmiş ve Ukraynalıların daha fazla silah istediği fikrinin batı propagandası olduğunu iddia etmişti. Ukraynalılar için samimi bir endişeden dolayı yapıldığı sürece Ukrayna'ya silah gönderilmesine karşı olmadığını da söyleyen Chomsky, silah yardımlarının Rus saldırısını tırmandırmayacak şekilde yapılması gerektiğinin altını çizmişti. Chomsky de açıklamasında tıpkı Kissinger gibi varılacak bir anlaşmanın önemine işaret etmiş ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı değil, Kırım sorununu ertelemeyi ve Donbass'ta bir tür anlaşmaya doğru ilerlemesinin daha makul olacağını söylemişti.