Kitapta Almanya'da Alevi örgütlenmesinde rol alan 27 kişiyle yapılan söyleşiler yer alıyor. Metin Kaçmaz’ın bu kitabı Türkiye’de Sınırsız yayınlarında çıktı. Kitabın kısa bir süre sonra Avrupa'da da okurlarla buluşacağı belirtildi.

Metin Kaçmaz kitabıyla ilgili olarak "Kitabımla tarihe ışık tutmak, Avrupa örgütlenmemizin başlangıcında zaman ve emek harcayan insanların unutulmamasını ve yaptıkları işin ne kadar değerli olduğunu göstermek istedim’’ dedi.

Kaçmaz, kitabın ismine yönelik ise şunları anlattı:

“Birçok kişinin geçmişte Aleviyim demeye korktuğu bir dönemde bu insanlar büyük emekler vererek Alevi örgütlenmesini inşa ettiler. Bizler Avrupa’daki Alevi örgütlenmesini 1989’tan başladı diye biliriz ama daha öncesi bir Yurtseverler Birliği örgütlenmesi var o kurum direkt bir Alevi örgütlenmesi olmasa da kurucuları Aleviydi. Bu nedenle Avrupa’ da Alevilerin dernekleşmesi, örgütlenmesi 1972’lerde başlamıştır diyebiliriz.

Örneğin bir Sabit Yıldız can var. 1972’de Vesfalya bölgesindeki Hamm şehrinde bir dernek kuruyor ve o tarihlerde cemler yapılmaya başlanıyor. Bu benim açımdan çok önemli birşey. İnsanların bir araya gelmekten korktuğu, örgütlenmeyi bilmediği bir dönemde ilk tohumları atan insanlar. Kitapta yer alan kişiler bu Alevi örgütlenmesine katkı sunmuş insanlar. Bu nedenle söyleşi yaptığım canlarımızın anlattıkları her şey önemli ve değerliydi.”

KİTAPTA 27 YOL ERENİ'NİN ANLATTIĞI HATIRALAR VAR

Kaçmaz, kitabında söyleşilerinde yer verdiği 27 Yol Ereni şu isimlerden oluşuyor;

Ali Demir, Ali Özcan, Ali Rıza Gülçiçek, Ali Kocakahya, Aşır Çetinkaya, Ababas Akbaba, Bektaş Alagöz, Zeliha Alagöz, Berlin Emektarları, Celal Köse, Dursun Karadağ, Haydar Küpeli, Hüseyin Çelik, Hüseyin Gökçek, Hüseyin Mat, Hüseyin Özkuzucu, İlyas Akyıldız, İsmail Demirtaş, İsmail Elçioğlu, İsmail Gülfırat, Mahmut Gülçiçek, Mehmet Caba, Necla Saygılı, Nuri Saygılı, Recai Aksu, Rıza Şirin, Sabit Yıldız ve Selahattin Göktürk.”

Röportaj yaptığı 4 canın Hakk’a yürüdüğünü belirten Kaçmaz, “Ali Özcan, Haydar Küpeli, Mahmut Gülçiçek Hakk’a yürüdü ve bu kitap onları anlatan kalıcı bir esere dönüştü. Bu esere imza atmış olmaktanda onur duyuyorum” dedi.

Kaçmaz, kitaba can veren görüştüğü bazı insanlarla röportaj esnasında duygusal anlar yaşadığını da kaydetti. Kitapta yer verdiği Ali Özcan ve ailesinin kendisini büyük bir samimiyet, sevgi ve mutlulukla karşıladığını ifade ederek, “Onlar bana zamanında evlerinin bir dernek gibi kullanıldığını söylediler, insanlar evlerinde 50 kişiyi ağırlamışlarr zamanında. Bu büyük bir fedakarlık, herkesin asla yapamayacağı bir özveridir. Örneğin Berlin’de bir teyzemiz 700 bin Mark’ın altına imza atarken ona, “Neyin altına imza attığınızı biliyor musunuz?” diye soruyorlar. Teyze de “Ödenir diyor, ödenmezse bu Alevi toplumuna hakkım helal olsun” diyor. Bugün gelinen bu aşama, güçlü örgütlenme davayı sahiplenmiş, fedakarlık yapan insanlar sayesinde bu seviyelere, düzeye getirildi ve şimdi daha çok gençlerin sahiplendiği bir modele ulaştı” diyerek, o dönemdeki sahiplenme sıcaklığını şimdilerde bulamadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’de Sınırsız yayınlarından çıkan Metin Kaçmaz’ ın kitabı Avrupa’da okuyucularıyla buluşmaya hazırlanırken, Kitabı tanıtmak için Avrupa’da bulunan Alevi Kültür Merkezlerinde derneklerinde okuma günleri de planlanıyor.

Metin Kaçmaz kimdir?

Almanya Alevi Örgütlenmesi Tarihi kitabının da yazarı Metin Kaçmaz 90’lı yıllardan bu yana Avrupa’da Alevi örgütlenmesinin içinde.

Erzincan Tercanlı olan Kaçmaz 80 darbesi sonrası 11 ay cezaevinde kaldı, ardından 19 yaşında Almanya’ya yerleşmek zorunda kaldı. Köln’de Hacı Bektaş Veli Derneği’nde çalışmalar yürüten Kaçmaz ,1996’da Hacı Bektaş Veli Derneği’nden ayrılıp, Köln’de bulunan diğer Alevi derneklerinde çalışma yürüttü.

Burada 3 dönem dernek başkanlığı yapan Kaçmaz AABF bünyesinde de yöneticilik yaptı. 2007 yılından itibaren Alevilerin Sesi dergisinin genel yayın koordinatörlüğü gerçekleştiren Kaçmaz, Yol TV’de de programlar yaptı.

30 yıldır Avrupa’ da inanılmaz bir mücadele veren başta AABF olmak üzere bir çok Alevi örgütü bir çok başarılı çalışmaya imza atmış olup Almanya’ da federal ve bazı eyalet hükümetlerinden Aleviliğin ve Alevilerin Avrupa’ da tanınması, kabulu gibi konularda önemli haklar elde ederek küçümsenemeyecek bir yol katetmiştir.

Bunlara en güzel örnekler ’Aleviliğin Tanınması, Alevilik Dersleri, Yol TV, Alevilerin Sesi Dergisi, Cenaze Şirketi, Eyaletler düzeyinde “Eşit Hak Anlaşmaları”, Üniversitelerde Alevilik Kürsüsü gibi Almanya’da birçok ciddi kazanımları sayabiliriz.

Avrupa Alevi örgütlenmesinde payı olan, ona katkı sunan kitapta yer alan 1. ve 2. Kuşaktan Avrupalı Alevilerin hakkı asla ödenemez. İşte bu değerli kitapta bu insanları yıllar sonra bile hafızalarda canlı tutacak, onların hatıralarını yaşatacaktır.

Mehmet TANLI - Köln

Fazıl Say'dan barış mesajı: "Savaş, evrendeki en anlamsız şeydir" Fazıl Say'dan barış mesajı: "Savaş, evrendeki en anlamsız şeydir"