İlkokullarda Türkçe'yi de kapsayan anadili eğitiminin yeniden başlatılması istemiyle yapılan dava başvurusu, Lahey Mahkemesi tarafından kabul edildi.


HTİB adına dava başvurusu, Avukat Fadime Kılıç ve Nazmi Türkkol tarafından, UNESCO Anadilde Eğitim Günü olan 21 Şubat'ta yapıldı.

Dava başvurusunu kabul Lahey Mahkemesi'nde ilk duruşma 30 Eylül'de yapılacak.

Dava, sadece Türkiyelileri değil, ülkedeki diğer azınlıklıkları da yakından ilgilendiriyor.


Avukat Fadime Kılıç, davayı açarken Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi ile BM ve Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Sözleşmelerini temel aldıklarını söyledi.


Kılıç,
anadili eğitiminin temel insan hakları sözleşmeleri aracılığıyla güvence altına alındığını anımsattı.


Türkiye - AB Ortaklık Hukuku'na göre de ülkedeki Türk çocuklarının anadil eğitimi hakkı bulunduğunu vurgulayan Kılıç, mahkemeye 20 ayrı sözleşme ve karar örneği sunduklarını belirtti.


Konunun yargıya taşınması üzerine Hollanda hükumetinden, "Bunu Ankara kaşıyor. Türkiye artık Hollandalı Türkleri rahat bıraksın" yönünde tepkiler gelmeye başladı.


Avukat Fadime Kılıç, Hollanda'nın 2004'te ilkokullarda Türkçe derslerini kaldırırken, yetkililerin "Türkçe'yi camilerde kendiniz öğretin" dediğini anımsattı.


Kılıç,
"Konuyla Ankara'nın ilgisi yok. Hollanda'da yaşayan Türkiyelilerin ihtiyacı üzerine böyle bir dava gündeme geldi. Biz mahkemede devlete sorumluluğunu hatırlatacağız. Eğitim, devletin sorumluluğudur. Devlet, 'kendiniz öğretin' diyerek sorumluluktan kaçamaz." dedi.

Kılıç, Hollanda'daki yargı sürecinin gelişimine göre gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı.


İmza Kampanyası

Davayı açan HTİB öncülüğünde, imza kampanyası da başlatıldı.


"Anadili eğitimi davasını destekliyoruz, çocuklarımız için Türkçemizi geri istiyoruz” başlıklı imza kampanyasına Hollanda'daki 10 civarında Türkiye kökenli federasyon da destek verdi.


İmza kampanyasının gerekçesinde 'anadili eğitiminin entegrasyona engel değil, destek olduğu' söyleniyor.