Modern Kürt Müziği arşivlerinde yer almaya aday olan Stranên Neşuştî bir beste albümü. Feminist ve Kadın Ağızlı bestelerin yer aldığı albümün müzikal altyapısı Folk Pop ve Folk Rock arasında gidip geliyor…
Stranên Neşuştî
Stranên Neşuştî, üç yeni besteden oluşuyor ve üç farklı yalnızlık biçimine odaklanıyor. Hêja’nin NeNe/Değilim isimli söz ve müziği kendisine ait olan manifestovari şarkısı bir kadının bir gününü anlatarak ev içi emeğin görünmezliğini kendi dili ile anlatıyor. Bu şarkı ile annelerimizin yalnızlığını anlamaya davet ediliyoruz. Yine söz ve müziği kendisine ait olan Derî Lêket/Kapı Çaldı isimli parçada cüretkarca kendi yalnızlığı ile dalga geçen bir kadını tasvir ediyor. Son olarak Roşeng Rojbîr’in “17” isimli şiirinden bestelenen Belkî/Belki isimli parçada bir ulusun tarihsel yalnızlığını anlatıyor.
Grotesk ve deneysel vokallerin renklendirdiği şarkıları usta müzisyen Cansun Küçüktürk aranje etti… Albümün müzik direktörü olan Küçüktürk aynı zamanda albüme elektirik gitar, bas gitar ve klavyesiyle dahil oldu. Tamamı cezaevinde bestelenen şarkılar, sanatçı siyasi sebeplerden dolayı yurt dışına çıktıktan sonra ancak dinleyici ile buluşabiliyor. Bu koşullar altında yapılmış bir albümden beklenmeyecek kadar neşeli ve umut dolu bir albüm Stranên Neşuştî…
Kürt sanatçı Hêja hakkında
Mardin, Qesra Qenco’da doğan sanatçı, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim alırken, okulun Folklor Kulübü‘nde profesyonel anlamda müzik ile tanıştı. Burda 3 yıl boyunca, şan ve armoni dersleri alan Hêja, geleneksel kürt müziği ve Dengbejlik üzerine alan araştırmları yaptı ve derleme çalışmalarına katıldı.
Cavid Mürtezaoğlu’ndan aldığı şan derslerinin yanısıra Vedat Yıldırım ve Feryal Öney’den tavır ve vocal teknikleri öğrendi. Aynı süre zarfında Kürt Edebiyatına yoğunlaştı ve Boğaziçi Edebiyat Klübünde, kürtçe dergicilik faliyetleri yaptı.
Edebiyatçı kimliğini müzisyen kimliği ile bir araya getiren sanatçı en son Michal Jackson’un „They Don’t Care About Us“ şarkısını Bajar için, kütrçeye uyarladı. Columbia Üniversitesi‘nde kabul edildikten sonra, Master Eğitimini yapmaya hazırlanırken siyasi sebeplerden dolayı cezaevine girdi. Cezaevinde temel bir gitar çalma becerisi edindi ve besteler yapmaya başladı. Uzun yıllar seslendirme de yapan sanatçı, halen sinema ve tiyatroda oyunculuk yapıyor.