GÜNDEM

HDP eski vekili: 'Kürt siyasi hareketi tuzağa düşürüldü'

Bir süreden beri Almanya'da sürgünde yaşayan HDP eski Milletvekili Selma Irmak 2015 yılının Türkiye ve Kürt tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu ifade ederek '2015 yılı Gezi ile başlayan bir süreç Türkiye açısından bir dönüm noktası oluşturabilirdi. Ancak Kürt siyasi hareketi tuzağa düşürüldü.Eğer önceden önümüzü görebilseydik şimdi çoğumuz sürgünlerde olmayacaktık' dedi.

'GEZİ SÜRECİNİ İYİ DEĞERLENDİRSEYDİK, ŞİMDİ SÜRGÜNDE OLMAYACAKTIK'

Hamburg Özgürlük ve Demokrasi Platformu tarafından 'Demokrasi ve Özgürlük' adıyla düzenlenen paneli Barış bildirisi imzacılarından akademisyen Nil Mutluer yönetti. Panelde Irmak'ın yanı sıra gazeteci Can Dündar ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker bir konuşma gerçekleştirdi ve katılımcıların çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

HDP eski Milletvekili Irmak 'Berlin'de oluşturduğumuz Özgürlük ve Demokrasi Platformunun kurumsal bir yapıya dönüşmesi açısından bu toplantı büyük bir önem taşımaktadır. Geçmişteki yanlışlardan bir ders çıkarırsak ancak hep birlikte kurtulabiliriz.Kürtler olmadan Türkiye'de demokrasi açığını sağlayamayız' dedi.

'KÜRT SİYASİ HAREKETİ TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ'

2015 yılının Gezi süreciyle birlikte demokrasi açısından bir dönüm noktası olduğunu hatırlatan Irmak konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Gezi süreci ve barış söylemleri 2015'de geniş ittifakları beraberinde getirmişti. Hatta geniş bir tabana ulaşmak bakımından demokrasi açısından da bir başlangıçtı. Ancak yeni duvarları örmeyi maalesef başaramadık. Devletin içindeki kodları iyi okuyamadık. Kötülerin bu denli kötüleşeceğini tahayyül edemedik. Gezi sürecini çok iyi değerlendirseydik bugün çok daha farklı yerde olacaktık. Kürt siyasi hareketi tuzağa düşürüldü. Derin devletin eline koz vermeseydik; bugün bizler Avrupa'da sürgünde olmayacaktık.'

'DERS ÇIKARMALIYIZ'

Halkların birbirine destek vermesiyle ancak demokrasinin gerçekleşebileceğine inandığını vurgulayan Irmak 'Devletin güçsüz olduğu nokta demokrasi minferidir. Geçmişteki hatalardan ders çıkarıp ancak birlikte kurtulabiliriz. Kürtler olmadan demokrasi açığını gideremeyiz' dedi.

Irmak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştirerek 'Bizler cezaevindeyken CHP Miletvekili Atilla Sertel CHP adına bizi ziyarete gelmişti. Onlara şunu söylemiştik. Bugün bize, yarın size. O dönemde söylediklerimiz bugün için de geçerlidir. O nedenle hep birlikte yürümenin zamanı geldi' şeklinde konuştu.

CAN DÜNDAR: ''UMUTSUZ DEĞİLİM'

Berlin'de sürgünde yaşayan gazeteci, yazar Can Dündar Türkiye'de herşeye rağmen direnen bir kesim olduğunu ve Türkiye'deki mücadeleye destek vermek amacıyla biraraya gelmenin önemli olduğunu vurguladı.

Dündar 'Erdoğan dışındaki mevcut güçleri Avrupa'ya yeterince anlatmalıyız. Özgürlük ve Demokrasi Platformu kurumsal bir yapıya dönüşmelidir. Bunun ne denli gerekli olduğunu kamuoyuna anlatmalıyız.Birçok şeyi kaybettik ancak mücadele etmeyi elden bırakmadık. Türkiye'de sünni-Türkleştirme politikasının bir eseri olarak bütün kurumlar tamamen değişti. Artık Avrupa'ya beyin göçleri yaşanıyor. Türkiye'yi bütün kurumlarıyla dönüştürmek ve bunu genç kuşaklara anlatabilmek amacıyla biraraya gelmeliyiz. Ne yazık ki ancak acılar ile biraraya gelmeyi öğreniyoruz' dedi.

'GEZİ BİZE NE KADAR UMUT VERDİYSE, ERDOĞAN'A DA O KADAR KORKU VERDİ'

Örgütlenmenin önemine değinen Dündar 'Umutsuz değilim. Gezi bize ne yapmamız gerektiğini çok iyi öğretti. 2013'te Gezi'de bambaşka bir Türkiye ortaya çıktı. Gezi yan yana nasıl gelebiliriz ve birbirimizi nasıl tolere edebilirizi öğretti. Eğer iyi örgütlü olabilseydik AKP bu denli ağırlığını koyamazdı. Gezi bize ne kadar umut verdiyse, Erdoğan'a da o kadar korku verdi' şeklinde konuştu.

AABK Onursal Başkanı Öker de Hamburg'daki Özgürlük ve Demokrasi Platformu bileşiminin Türkiye'deki hareketi daha da güçlendireceğine inandığını ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Avrupa'da demokrasi cephesi bizler için büyük bir önem taşımaktadır. Ortak noktalar konusunda bugün farklı görüşteki insanlar yan yana gelmiş durumda. Avrupa'da ortak yurttaşlık temelinde insanlar bir araya gelebiliyor. Bunu Türkiye'de de sağlamalıyız.'

'AKP BİR DÖNEM DAHA İKTİDARA GELİRSE KİMSENİN YAŞAMA ŞANSI KALMAZ'

Kitlesel ve örgütlü mücadelenin bir an önce kurumsallaşması gerektiğinin önemine değinen Öker şöyle konuştu: 'Türkiye'de artık süreç ölüm kalım yılı haline geldi. Ya bu diktatör zihniyete hep birlikte dur diyeceğiz ya da Deniz Gezmiş'lerdeki sahneleri kitlesel olarak hep birlikte izleyeceğiz. AKP eğer bir dönem daha iktidara gelirse Türkiye'de yaşama şansı kalmaz kimsenin. Türkiye koşullarında bizleri boğarlar. Bir araya gelmemiz artık yaşamsal bir zorunluluktur. Önümüzdeki süreçte sadece hükümet değişikliğine yönelik değil aynı zamanda Türkiye'yi hep birlikte uzun vadede nasıl birlikte inşa edebiliriz onun üzerine kafa yormalıyız.'

Akademisyen Mutluer de 'Hep beraber neler yapabiliriz?' sorusuna cevap bulabilmek amacıyla düzenlendiğine dikkati çekerek, ''Türkiye'de ciddi bir otoriterleşme var. Ya karanlığa gideceğiz, ya da aydınlığa gideceğiz. O yüzden bu aslında bir arama konferansı, birlikte hep beraber neler yapabiliriz? Bunu sizlerle konuşup, sonrasında bu konferanslara Zürih ve Paris'le devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca kaberist Muhsin Omurca, Stand-Up gösterisi ile sahne aldı.

SÜHEYLA KAPLAN