Corendon ile YAYLA iş birliği: Uçakta dönerden sonra sucuk Corendon ile YAYLA iş birliği: Uçakta dönerden sonra sucuk

Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall'e bağlı sendika liderleri, altı fabrikada yaklaşık 130 bin Volkswagen çalışanı için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlangıcında, Volkswagen yönetimini işçileri işten çıkararak “tarihi bir hata” yapmaması konusunda uyardı.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, bu ayın başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırılacağını açıklamıştı. Şirket buna gerekçe olarak Avrupa’da yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünün azaltmasını ve satışların düşmesini gösterdi.

Volkswagen ile IG Metall arasında ülkede fabrikaların kapatılması planı dahil toplu iş görüşmeleri bugün Hannover’de başladı. IG Metall, Volkswagen’in planlarına karşı çıkarak, 2030’un ötesinde iş güvencesi talep ediyor. Sendika, Volkswagen yönetimini işçileri işten çıkararak “tarihi bir hata” yapmaması konusunda da uyardı. Ücret müzakerelerinde ise IG Metall, Volkswagen çalışanlarının ücretlerine yüzde 7 zam talep ediyor.

Volkswagen’deki işçi temsilcileri, otomobil üreticisinde kötü gidişatından üst yönetimi ve hükümetin desteğini çekmesini sorumlu tutarak, işten çıkarmalara karşı sert bir direniş göstereceklerini açıkladı.

VOLKSWAGEN'E "ÇOBAN" BENZETMESİ

Volkswagen için IG Metall baş müzakerecisi Thorsten Gröger, Hannover’da yaptığı açıklamada, “İyi bir çoban koyunlarına bakar ve onları bir arada tutar. Volkswagen’in çobanı ise onları derilerini yüzmekle ve sonra da bir kasırgada dışarı atmakla tehdit ediyor” ifadelerini kullandı. Gerekirse on binlerce Volkswagen çalışanının 1 Aralık’tan itibaren fabrika kapılarının dışında ve sokaklarda olacağını belirten Gröger, “Kış geliyor ve o zaman, gerekirse, yönetim kuruluna gerçekten zor anlar yaşatacağız!” dedi.

'NAZİLERİN İŞÇİ HAREKETİNDEN ÇALDIĞI PARA VW GRUBUNDA'

Volkswagen çalışanlarını temsil eden Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise Volkswagen’in yaklaşık 90 yıl önce sendika fonlarının kamulaştırılmasından yararlandığını belirterek, “Nazilerin o dönemde işçi hareketinden çaldığı bu sermaye, ortalama bir faiz oranıyla on yıllar boyunca milyarlarca Euro’ya ulaşabilirdi. Bu para, bizim paramız, bugün Volkswagen Grubu’nda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Cavallo iki şeyi hatırlattı: VW grubunun tarihsel kökenleri ve aynı zamanda şirketin krizlere karşı dayanıklı hale getirilmesinde her zaman öncü rol oynayan çalışanların on yıllardır süren taviz verme istekliliği. VW, 1930'larda Nasyonal Sosyalist dönemde (Hitler Faşizmi dönemi), doğrudan sendikaların kamulaştırılan varlıklarından gelen 130 milyon Reichsmark ile inşa edildi. Daha sonra savaş sonrası Almanya'da, Alman Sendikalar Birliği (DGB), VW'deki mülkiyet hakları için dava açmadı çünkü otomobil üreticisinin ortak karar verme rolü benzeri görülmemiş bir ölçüde güvence altına alındı. Bu tarihsel kök, VW'nin 1960 yılında halka açıldığı ve VW yasasının oluşturulduğu zaman da mevcuttu.

Grup çalışma konseyi başkanı ise şunları vurguladı: “Alman Bundesbank'a göre 130 milyon Reichsmark, bugünün yaklaşık 700 milyon avroluk satın alma gücüne karşılık geliyor. Ortalama bir faiz oranıyla, Nazilerin işçi hareketinden çaldığı sermaye, onlarca yıl içinde çoktan milyarlarca dolara ulaşmıştı. Bu para, bizim paramız ama VW Grubunun elinde.”

Volkswagen yönetimiyle uzlaşmaya hazır olduklarını belirten Cavallo, ancak işçiler için bir çözüm bulmanın artık şirket yönetimine bağlı olduğunu ifade etti.