Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı’nın emriyle diplomatik temsilciliklerin sahte belgeleri kabul ederek Afganistan, Suriye ve Türkiye’de birçok kişiye vize verdiği iddiaları gündemi sarstı.

Haftalık Focus dergisi konuya geniş yer vererek, şubat ayında açığa çıkan vize skandalı sonrası "Dışişleri Bakanlığı müfettişleri vize olayında Dışişleri Bakanı Baerbock'a açıklama yaptı" satırlarına yer verdi.

Almanya: Sürgün devrimci Kemal Kıran son yolculuğuna uğurlandı Almanya: Sürgün devrimci Kemal Kıran son yolculuğuna uğurlandı

"DIŞİŞLERİ BAKANI BAERBOCH ÜZERİNDE BASKILAR ARTTI" İDDİASI

Haber sonrası Dışişleri Bakanı Baerbock (Yeşiller) üzerindeki baskıların arttığı da ileri sürüldü.

'Vize meselesi: Baerbock Bakanlığı'na karşı ciddi şüphe' ara başlıklı haberin devamında, "Baerbock bu günlerde başka bir acı verici hikayeyle karşı karşıya: sürekli olarak yeni medya ifşaatlarıyla gündeme gelen Baerbock, ilk olarak FOCUS'un ortaya çıkardığı bir vize meselesi tarafından takip ediliyor. Buna göre Federal Polis, Berlin ve Cottbus'taki savcılıklarla birlikte Dışişleri Bakanlığı çalışanları hakkında soruşturma yürütüyor." denildi.

Haberde, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri işaret edilerek, "Berlin genel merkezdeki çalışanların, Alman büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına, başvuru sahiplerinin eksik veya açıkça sahte belgelerle Federal Cumhuriyet'e girişlerine izin vermeleri yönünde resmi talimat verdiğine dair şüpheler var" ifadeleri dikkat çekti.

 Öte yandan Pakistan ve bazı Afrika ülkelerinden de aynı yöntemle vize alarak Almanya’ya gelenler olduğu iddia edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BİR VİZE SKANDALINDAN SÖZ EDİLEMEZ

Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Vize verilmesinde yasalara ve kurallara uyulmaktadır” derken, “sahte belgelerle uygunsuz vize” suçlamalarının ve soruşturmaların sadece 19 işlemi kapsadığını belirttti ve “Bir vize skandalından bahsedilemez” dedi. Ancak Berlin ve Cottbus savcılıklarının soruşturmalarının çok daha fazla vize işlemlerini kapsadığı da açıklandı. 2021 yılında Taliban’ın Kabil’de iktidara el koymasından sonra Almanya’nın Afganistan’daki diplomatik temsilciliklerinde çalışan Afganların aileleriyle birlikte vizesiz veya pasaportsuz Almanya’ya getirildikleri hatırlatılırken, son dönemlerdeki ‘vize yolsuzlukları’ suçlamalarının o zamankilerle ilgisinin olmadığına da işaret edildi.