Türkiye'nin 2017’de onayladığı, ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması’, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konulurken, Türkiye’de hesabı olanların banka hesap bilgileri yaşadıkları ülke maliyelerine bildirildi. Türkiye’de hesabı bulunan ya da Almanya’da iş kuranların, geçici gelenlerin bilgilerini ele geçiren Alman maliyesi, Türkiye kökenlilere mektupla ceza uyarıları göndermeye başladı. Edinilen bilgiye göre, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde maaş veya gelirden çok vergi cezaları gelmeye başladı. Yurt dışında yaşayan 6 milyon Türkiye kökenliyi milyarlarca Euro ceza bekliyor.

31 Mayıs 2021 tarihli karar, 31498 sayılı Resmi Gazete'de 4024 Karar Numarası ile yayınlanmıştı. „İnsanların başı fena yanacak“ uyarıları sonrası bir süre ertelenen, banka hesap ve finansal bilgi paylaşımı 1 Haziran 2021 günü itibarıyla başlamıştı.

EMEKLİYE MAAŞINDAN ÇOK VERGİ

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; İlk iki örnek, Almanya’dan emekli olan ve Türkiye’ye yerleşen iki Türk’ün başına geldi. Giessen Maliyesi, yıllık 3391 Euro emekli maaşı olan kişiye, 5217 Euro vergi dilimi çıkardı. Emekli maaşından fazla kazanç hesabı yapan maliye şimdi binlerce Euro’yu talep ediyor. Üstelik de 10 yıl geriye dönük hesaplama da yapılacak. Ayrıca, vergi cezası da kesilecek.

Türkiye'ye yılda yatan emekli maaşı 3.391 Euro ama vergi matrahı 5217 Euro...

Alman emeklilerin yüzde 17, 8'i geçinmek için çalışıyor Alman emeklilerin yüzde 17, 8'i geçinmek için çalışıyor

VERGİ MUAFİYETİ DE UYGULANMIYOR

Emekliler, Almanca ve Türkçe gönderilen mektuplarla şok olurken, ikinci vaka Neubrandenburg Maliyesi tarafından patlatıldı. Emeklilerin banka bilgilerine ve Türkiye’deki adresleri ile Almanya’daki adreslerine ulaşan maliye, yıllık ödenilen maaştan daha fazla vergi talep etti. Gerekçe olarak da, „Türkiye’de yarı vergi mükellefisiniz. Almanya için de öyle. Emekli maaşı ve kira gelirlerinde bu kural uygulanıyor“ gerekçesi gösterildi. Ayrıca, yıllık vergiden muaf tutulan 9500 Euro’luk kazancın, yurt dışında yaşayanlar için geçerli olmadığı belirtiliyor. Böylece Türkiye’de yaşayan emeklinin, „Ama ben Türkiye’de tam mükellefim, vergi ya da stopaj kesintilerim orada yapılıyor“ itirazı reddedildi. Şimdi tek umut, Türkiye’deki emekli maaşlarının TL bazında erimesi ve hesabın TL’deki erime ya da geçim standardı dikkate alınarak yapılması. Bu da, yine vergiden kurtarmayacak ancak vergi oranı düşürülebilecek.

KİMLERİ ETKİLEYECEK

Türkiye’nin banka hesap bildirimi, yurt dışında yaşayan ve Türkiye’de banka hesabı, gayrimenkul geliri, şirket ortaklığı, kar ortaklığı, yatırımı ya da başka türlü geliri olan herkesi etkileycek. Kanada’dan Avusturalya’ya kadar her Türkiye kökenli, eğer Türkiye’deki bu gelirlerini daha önce yaşadıkları ülkeye bildirmemişse büyük sorunlar yaşamaya başlayacak. Bu şekilde Avrupa ülkeleri maliyelerinin milyarlarca Euro gelir elde etmesi bekleniyor.