Aşağı Saksonya eyaletinde anadil eğitimini destekleyen NIFMut, 2018-19 öğretim yılı başlarken Hannover Freizeitheim Linde'de bir toplantı yaptı.
NIFMut inisiyatifi adına konuşan Ekrem Sağır'ın yönettiği toplantıda anadil derslerinin günümüzde nasıl bir konumda bulunduğu ve yetkililerle bu konuda yapılan görüşmeler tartışıldı. Anadil derslerine katılımın artırılması için yapılması gereken çalışmaların tespitinden sonra şiir ve kitap okuma etkinlikleri düzenlenmesine, ayrıca öğrencilere yönelik masal, hikâye yazma projeleri uygulanmasına karar verildi.
Anadil olarak sahip çıkılmazsa Türkçenin birkaç yıl içinde kaybolacağını öne süren Ekrem Sağır, Almanya'da, özel olarak da Aşağı Saksonya eyaletinde okullarda Türkiye kökenli öğrencilere anadillerinin öğretilmesi için yıllarca bütün partileri dolaşarak çetin bir mücadele verdiklerini anlattı.
Çok sayıda dernek temsilcisi ve Türkçe öğretmeninin katıldığı toplantıda DİTİB adına konuşan Yılmaz Kılıç, Aşağı Saksonya'da geçmişte anadil eğitimine önem vermediklerini, oysa şimdi Türkçenin önemini daha iyi kavradıklarını vurguladı.
DİTİB sözcüsü, velilerin kendi çocukları ve torunlarıyla anlaşmada sıkıntı yaşadığını, kendilerinin de Türkiye kökenli çocuklara ancak %20 oranında ulaşabildiklerini, kalan %80'e de ulaşabilmek için daha çok çaba göstermek gerektiğini anlattı.
Toplantıda konuşan Türkçe öğretmenleri, Türkiye'den gelen velilere anadilde eğitimin ve çocukları ikidilli yetiştirmenin önemini anlatmak gerektiğini vurguladı. Bir okulda Türkiye kökenli 10 öğrenci varsa, anadil dersi verilmesi için başvuru yapılabiliyor. Bu durumda velilerin kendi inisiyatifleriyle okul yönetimiyle irtibata geçip Türkçe dersi koydurması gerekmekte.
Bunun yolu da örgütlenmekten, velilerin okul-aile birliklerine katılıp veli temsilciliğine aday olmasından geçiyor. Bunun ve Türkçe eğitiminin önemini anlatmak üzere velilerle toplantılar yapılması, bu toplantıda alınan kararlardan biriydi. Ayrıca Aşağı Saksonya Eyaleti'nin her şehrinde veli dernekleri kurulması, anadil ile ilgili olarak da okullarda temsilciliklere ulaşılıp bunların daha aktif hale getirilmesi kararlaştırıldı
Toplantıda gündeme getirilen bir başka öneri de, Türkiyeli bütün sivil kuruluşlarla ilişkiye geçerek, sosyal medya üzerinden velilere ulaşarak anadil için mobilize olmak gerektiğiydi. Çocukların anadilde kompozisyon yazma becerisinin geliştirilmesi, okul öncesi eğitim sırasında çocuklara Türkçenin sevdirilmesi, şiir ve yazı yazma yarışmaları, gündeme getirilen diğer düşüncelerdi.
Sonuçta, NIFMut olarak Öğretmenler Derneği'yle ve hem öğretmenlerin hem velilerin temsilcileriyle en kısa zamanda görüşülmesi kararıyla toplantı sona erdi. Ayrıca bu toplantının ardından bir başta veliler olmak üzere bütün kesimlere bilgilendirme yapılması kararlaştırıldı.
Cumali Yağmur / Hannover