ALMANYA

Çin’den gelen elektrikli araçlara yüzde 35.3 ek gümrük vergisi

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 35.3’e varan ek gümrük vergisi getirme kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 35.3’e varan ek gümrük vergisi getirme kararı aldı. 

Bu adım, Çin’in elektrikli araç üreticilerine sağladığı devlet desteğiyle (sübvansiyonlar) Avrupalı rakiplerine karşı haksız rekabet oluşturduğu iddiasıyla alındı.

Yeni vergiler, Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. AB'de alınan bu karara Almanya ve Macaristan bu karara karşı çıkarken, Fransa ve İtalya gibi ülkeler destek verdi. Almanya, Çin ile ekonomik ilişkilerde olası olumsuz etkilerden ve karşı misillemelerden endişe ediyor.

Almanya'da karara SPD ve FDP karşı çıktı Yeşiller ise çekimser kaldı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD), son anda bir karar vererek, Almanya’nın Brüksel’de bu ek vergilere karşı çıkmasını sağladı. Maliye ve Ulaştırma Bakanlıkları da (FDP), ek vergilere karşı çıktı.  Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıkları (Yeşiller), Çin ile müzakerelere devam edilmesi için çekimser kalınmasını savundu.

Bu vergilerin üreticilere ve tüketicilere etkileri nasıl olacak?

Önemli sorulara yanıtlar:

AB ülkelerinin temsilcileri dün, Çin’den gelen elektrikli araçlara yüksek dengeleyici vergiler getirilmesi konusunda oylama yaptı ve bu vergilerin uygulanması için onay verdi. Böylece AB Komisyonu, yüzde 35,3'e kadar varan ek vergileri devreye sokma kararı alabilecek. Bunun arkasında, Brüksel'in bakış açısına göre Çin'de üretilen araçların Pekin tarafından rekabeti bozacak düzeyde yüksek sübvansiyonlarla desteklenmesi yatıyor.

Ana soru şuydu: Çin'de üreten ve oradan AB'ye ihracat yapan üreticiler, Kasım başından itibaren ek vergilerle cezalandırılacak mı? Tesla için yüzde 7,8'lik ek gümrük vergisi uygulanırken, AB Komisyonu'nun soruşturmasına iş birliği yapmayan firmalar için bu oran yüzde 35,3'e kadar çıkacak. 

Gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkisi nedir?

Gümrük vergilerinin müşterilere ne ölçüde yansıtılacağı şu anda belirsiz. Çin'den ithal edilen elektrikli araçların fiyatlarının ne kadar artacağı, potansiyel alıcılar için henüz öngörülemiyor.

Çinli üreticilerin Almanya'da yüzde bir pazar payı var

Şu anda, sektör verilerine göre Çinli üreticilerin Almanya'da yaklaşık yüzde bir pazar payı var. Ancak Çinli firmalar, elektrikli mobilite alanındaki ilerlemeleri sayesinde yer kazanıyorlar ve Alman markalarının sunamadığı uygun fiyatlı elektrikli araçlarla ikna edebiliyorlar. Ayrıca, ADAC'nin yaptığı otomobil testlerinde Çin arabaları son zamanlarda iyi sonuçlar elde etti. Mevcut modeller, "eski ve güvensiz ucuz arabalar olmaktan çok uzak". Tersine, yüksek güvenlik seviyesi, kapsamlı konfor ve güvenlik donanımları ve iyi işçilik ile dikkat çekiyorlar. ADAC'nin bir anketine göre, artık sürücülerin neredeyse üçte ikisi, önümüzdeki üç yıl içinde bir Çinli üreticiden araç satın almaya hazır.