Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile yaptığı telefon görüşmesinde, Avrupa'nın güvenliği konusunda bütün ülkelerin meşru endişelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, NATO'nun doğuya doğru yaşadığı art arda beş genişleme sürecinin ardından Rusya'nın meşru güvenlik taleplerinin uygun bir çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti.
Wang, Çin'in Ukrayna'daki durumun gelişimini yakından takip ettiğini ve durumun yatıştırılması ve siyasi bir çözüme ulaşılmasına yardımcı olacak tüm çabaları desteklediğini söyledi.
Avrupa'nın güvenliği konusunda bütün ülkelerin meşru endişelerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Wang, NATO'nun doğuya doğru yaşadığı art arda beş genişleme sürecinin ardından Rusya'nın meşru güvenlik taleplerinin uygun bir çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti.
ÇİN, YAPTIRIMLARI DESTEKLEMİYOR
Soğuk Savaş'ın artık sona erdiğinin altını çizen Çinli bakan NATO'nun konumunu ve sorumluluklarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek Çin tarafının, blok çatışmalarına dayalı Soğuk Savaş zihniyetinin tamamen terk edilmesinin gerekli olduğuna inandığını ifade etti. Wang, ülkesinin; NATO, Avrupa Birliği ve Rusya'nın diyaloğu yeniden başlatarak Avrupa Kıtası'nda kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizması kurmaya çalışmalarını desteklediğini söyledi.
Çin'in sorunların yaptırımlar yoluyla çözülmesini desteklemediğini, uluslararası hukuka dayanmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığını belirten Vang, yaptırımların sorunlarını çözmek yerine yenilerini yaratığını, yalnızca ekonomide "kaybet-kaybet" veya "çoklu-kayıp" durumu oluşturmadığını, siyasal çözüm sürecini de baltaladığını ifade etti.
Vang, Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyesi olarak daima dünya barışını ve istikrarını koruma yükümlülüğünü sadakatle yerine getirdiğini vurgulayarak, BMGK'nin yeni düşmanlıklar ve cepheleşmeler yaratmak yerine mevcut krizin siyasi çözümünü kolaylaştıracak adımlar atması gerektiğine işaret etti.
Çin'in, bu görüş doğrultusunda BMGK'nin güç kullanımı ve yaptırım yetkisine dair ifadeleri kullanmasına karşı çıktığının altını çizen Vang, Pekin'in barış arayışı ve hedefi doğrultusunda yapıcı rol oynamaya devam edeceğini aktardı.