Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF), Suriyelilerin iltica başvurularına ilişkin tüm kararları geçici olarak durdurdu. Avusturya da benzer bir adım atarak, Suriye'den gelen tüm iltica başvurularını askıya aldı.
ALMANYA'DA ESKİ BAKANDAN GERİ DÖNECEKLERE 1000 EURO ÖNERİSİ
Suriye'de Beşar Esad’ın devrilmesinin üzerinden henüz 48 saat geçmesine rağmen, Suriyeli mültecilerin ülkelerine en kısa sürede geri gönderilip gönderilmemesi gerektiği konusunda hararetli bir tartışma başladı. Almanya'da Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/ CSU) siyasetçiler, örneğin eski Sağlık Bakanı Jens Spahn, geri dönenlerin 1000 Euro ve charter uçuşlarla desteklenmesini öneriyor. Ancak Suriyeliler gerçekten ülkelerine dönmek istiyor mu? Sonuçta, Suriye'de bundan sonra ne olacağı hala belirsiz.
SURİYELİ SIĞINMACILARIN BAŞVURULARI FRANSA'DA DA ASKIYA ALINACAK
Avusturya Başbakanı Nehammer, Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi sonrasında bu ülkedeki güvenlik durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, halihazırda yapılmış iltica başvurularının askıya alınması için İçişleri Bakanı Gerhard Karner’e talimat verdiğini bildirdi.
Fransa İçişleri Bakanlığı'nın da Almanya ve Avusturya'nın yaptığı gibi Suriyelilerin sığınma başvurularının askıya alınması konusunda çalıştığı ve bu konuda karar alacağı bildirildi.
Hükümetin Suriyelilerin sığınma talepleri konusunda, Almanya'nın uyguladığı modeli yürürlüğe koyacağı ve Suriye'de Beşar Esad rejiminin çökmesinin ardından sığınma taleplerinde yaşanacak artışı "frenlemek" istediği aktarıldı.
Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Dairesi (OFPRA) verilerine göre, geçen yıl 4 bin 465 Suriyeli sığınma talebinde bulundu.
Alınan bu karardan 46 bini ilk başvuru olmak üzere, karar bekleyen 47 bin 270 iltica başvurusunun etkilendiği ifade edilmişti.
Suriyeli Sığınmacıların Dönüşü Tartışmaları: Almanya ve Avusturya'dan İlk Adımlar
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaştan bu yana yaklaşık bir milyon kişi Almanya'ya sığındı. Esad rejiminin çöküşünün hemen ardından bazı politikacılar, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesi gerektiğini savunmaya başladı. Almanya'daki aşırı sağcı popülist AfD partisinin Federal Yönetim Kurulu üyesi ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Alex Jungbluth, Avrupa Birliği Komisyonu’na “AB’deki tüm Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerini teşvik edecek bir remigrasyon (geriye göç) sürecinin ne zaman başlatılacağı” sorusunu yöneltti.
Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF), Suriyelilerin iltica başvurularına ilişkin tüm kararları geçici olarak durdurdu. Avusturya da benzer bir adım atarak, Suriye'den gelen tüm iltica başvurularını askıya aldı. Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), konuyla ilgili olarak, "Bu bağlamda bakanlığı, Suriye'ye düzenli bir geri dönüş ve sınır dışı programı hazırlamakla görevlendirdim" açıklamasında bulundu.
Bu gelişmeler, mültecilerin güvenli ve gönüllü dönüşünü savunan uluslararası normlar çerçevesinde tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor. Ancak Suriye’deki yeni durumun ne kadar istikrarlı olduğu ve mültecilerin geri dönüşünün uygulanabilirliği hâlâ belirsizliğini koruyor.
Suriye’den Almanya’ya Sığınanların Koruma Statüsü ve BAMF’nin Kararının Etkileri
Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğuna Almanya’da sübvansiyel koruma statüsü verilmiştir. Bu statü, kişilerin Cenevre Mülteci Sözleşmesi kapsamında mülteci olarak tanınmamasına rağmen ciddi tehdit altında olmaları nedeniyle korunmaya ihtiyaç duymalarını temel alır. Bu tehditler arasında idam cezası, işkence, insanlık dışı muamele veya bir çatışma nedeniyle keyfi şiddet sonucu hayatın ve beden bütünlüğünün ciddi şekilde tehlikeye girmesi sayılabilir.
BAMF’nin Kararının Anlamı
Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF), Suriye’den gelen sığınmacılarla ilgili yeni bir gelişme üzerine iltica başvurularına yönelik kararları geçici olarak durdurdu. Federal İçişleri Bakanlığı, BAMF’nin, bir ülkede durumun belirsiz olduğu hallerde bu tür kararları erteleme yetkisine sahip olduğunu belirtti. Bakanlık, “Suriye’deki durumun şu anda belirsiz olduğu aşikâr” ifadelerini kullandı.
Pratikte bu ne anlama geliyor?
- Suriyelilerin iltica başvuruları “öncelik sıralamasında alt sıralara kaydırılıyor” ve diğer ülkelerden gelen başvuruların işleme alınması tercih ediliyor.
- Sürecin durdurulması, mevcut durumda yaklaşık 50.000 Suriyelinin bekleyen iltica başvurularının daha da gecikeceği anlamına geliyor.
Uzman Görüşü
Göç uzmanı ve Freiburg Evangelische Hochschule’de Sosyal Hukuk Profesörü Constantin Hruschka’ya göre, bir ülkedeki durum ciddi şekilde değiştiğinde başvuruların ertelenmesi "oldukça yaygın bir uygulama". Ancak bu kararın iltica politikası üzerinde uzun vadede nasıl bir etkisi olacağı belirsiz.
Gelecek Süreçte Ne Beklenebilir?
BAMF’nin erteleme kararının devamı, Suriye’deki durumun nasıl bir gelişme göstereceğine bağlıdır. Şu anki belirsizlik, hem sığınmacılar hem de iltica sürecinin işleyişi açısından önemli bir belirsizlik yaratmaktadır.