ALMANYA

Başkonsolosluk binası Ensar Vakfı'na mı devredildi?

Frankfurt’un en değerli yerinde olan „koruma altındaki“ tarihi eski Başkonsolosluk Binası’na izinsiz inşaat iskelesi kuruldu. Çivi bile çakılması yasak tarihi eserde inşaatı Türk firması yapıyor. Frankfurt Belediyesi, „İnşaat, iskele ve restorasyondan haberimiz yok. Bize bilgi verilmedi. Konsolosluk dokunulmazlığı var, bir şey de yapamıyoruz“ diyor. Bu arada, binanın Ensar Vakfı’na verildiği öne sürülüyor. Frankfurt Başkonsolosluğu ile Berlin Büyükelçiliği ise sessiz.

Almanya’nın finans merkezi Frankfurt’ta bulunan ve mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti’ne ait,  „1. derecede koruma altında olan tarihi eser“ ikiz binaya, inşaat iskelesi kuruldu. Frankfurtlular, son derece değerli olan binanın "Birilerine peşkeş çekilmesinden" endişe ediyor. İddialar çok ciddi...

2010 yılından bu yana kullanılmayan, Frankfurt’un en değerli yerlerinden biri olan Bockenheim'daki „konsolosluklar bölgesi“nde yer alan, Zeppelinalle 17 No'lu tarihi binada şu anda tamirat-tadilat yapılıyor. Tarihi eser olarak koruma altında olduğu için „özel izin alınmadan ve aslına uygun restorasyon onayı olmadan“ çivi bile çakılması yasak olan binanın tüm çevresi iskele ile çevrilmiş durumda.

„ERDOĞAN’IN ADAMLARI KONTROLE GELDİ“

Restorasyon ya da yıkım-döküm işlemlerini bir Türk firması yapıyor. Firmanın adını bile doğru yazamayan çalışanlar ise çoğunluğu Balkan ülkelerinden gelen işçiler. Bu işçilerin, tarihi eseri restore etme yeteneği olup olmadığı bilinmiyor. İşçiler, „Bu sabah, Erdoğan’ın adamları inşaatı kontrole geldi“ diyor ama bu adamların kim olduğunu bilmiyorlar. Binanın ne amaçla restore edilmeye başlandığı bilinmiyor. Ancak Frankfurt’taki ilgili birimler ve Tarihi Eserleri kontrol etmekle görevli daireler, „Konudan haberlerinin olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmediğini“ bildirdi.

İZİNSİZ TAMİRAT-TADİLAT OLMAZ

Binaya izinsiz iskele kurulamayacağını ya da bu şekilde bir tamirata başlanamayacağını belirten belediye yetkilileri, „Bunun cezai yaptırımı var. Ancak konsolosluk dokunulmazlığı olduğu için bir şey de yapamıyoruz. En azından bize bildirimde bulunulmalıydı. Böyle bir şey olmadı. Başkonsolosluk bizimle temasa geçmedi“ açıklaması yaptı. Konunun, Berlin ile Ankara arasında bir sorun yaratabileceği belirtiliyor.

Frankfurt Başkonsolosluğu ve Berlin Büyükelçiliği Basın Müşavirliği'nin, konuyla ilgili yazılı ve sözlü sorulara yanıt vermemesi dikkat çekti.

İDDİALAR: ENSAR YA DA BİLAL ERDOĞAN‘IN VAKFI

Değeri yüksek olan binanın ne amaçla kullanılacağına ilişkin çok sayıda iddia ortalıkta dolaşıyor.

İşte o iddialar;

En çok dile getirilen iddia, binanın kullanım amacıyla Ensar Vakfı’nın Almanya ayağına devredildiği yönünde. Bir diğer iddia, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönettiği bir vakfa kullanım hakkının verildiği yönünde. Başkonsolosluk ve Berlin'deki Büyükelçilik Basın Müşavirliği, „Herhangi bir vakfa tahsis edildi mi?“ sorularına cevap vermiyor.

1 MİLYON EURO‘YA DEVREDİLECEKTİ: İkinci iddia, binanın siyasi bir torpilin devreye girmesiyle „1 milyon Euro’luk satış bedeliyle bir vakfa verildiği“ yönünde. İhale açılmadığı için satışın gerçekleşemediği öne sürülüyor. 

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ: Diğer iddia ise, binanın Köln merkezli Yunus Emre Enstitüsü’ne devredildiği şeklinde. Mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olan binanın, kullanım hakkının devredilip devredilmediği bilinmiyor.