Süheyla KAPLAN
Erdem Alman 'Frankfurter Rundschau' gazetesine verdiği demecinde hukukçu olarak mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.
Muhalif kesim ve iktidarı eleştirenler Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da kendilerini güvende hissetmiyor. Bunlar arasında sadece Türkiye'den sürgün edilenler değil, Hamburglu avukat Mahmut Erdem gibi uzun yıllardır Almanya'da yaşayanlar da var. Erdem, Cumhurbaşkanı'na "Boğaz'ın diktatörü" dediği için hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama kararı çıkarıldı.
Erdem, bir savcının jandarmayla birlikte aile kökeni Kayseri'nin Karpınar köyüne Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklama tebligatını iletmek üzere köy muhtarlığına geldiklerini ifade etti. Türkiye'de 'tek adam sistemi var" diyen Erdem, Erdoğan'ın yönetim biçimini "Bonapartizm" olarak nitelendiriyor.
AKP hükümeti esasen avukat Erdem'e karşı ilk kez harekete geçmiyor. Ankara ile 2015 yılında da bir sürtüşme yaşanmıştı. O dönemde Hamburg Başkonsolosluğu, Ermeni soykırımının ele alınacağı bir konferans düzenlemek istemişti. Hamburglu avukat, bu durumu protesto ederek Hamburg'daki Etnoğrafya Müzesi'ndeki etkinliğin iptal edilmesini sağlamıştı.
Erdem sözkonusu toplantının Almanya'da müzede iptal edilmesinin ardından hakkında Türkiye'den ilk suç duyurusunun yapıldığını hatırlattı ve 'Türk devleti Ermeni soykırımı konusunda toplantının iptal edilmesini devlet sembollerine hakaret suçu olarak gördü. Türkiye, yaklaşık 1,5 milyon insanın öldürüldüğü 1915 soykırımını inkâr etmeye devam ediyor' şeklinde açıklamada bulundu.
Türkiye Cumhurbaşkanına hakaret edenlere karşı harekete geçiyor
Ankara'dan gelen yıldırma girişimlerinin bir diğer nedeni de Erdem'in aralarında gazetecilerin de bulunduğu Erdoğan rejimi tarafından baskı gören çok sayıda muhalif kesimin haklarını temsil ediyor olması. Ancak Erdem hukukçu olarak pes etmek istemediğini belirtiyor. Sözkonusu gelişmelerin kendisini yıldırmadığını da sözlerine ekleyen Erdem, bu konuda Alman hükümetine de çağrıda bulunuyor.
Alman hükümetinin Türkiye ile ilişkilerine yönelik eleştiriler
"Erdoğan önceki politikalarını sürdürecek. İfade ve basın özgürlüğünü bastırmaya devam edecek. Adil bir yargılama pek çok kişi için mümkün değil. Bu nedenle federal hükümet naif davranmayı bırakmalı" diyen Erdem Alman hükümetine de öfkeli.
Erdem 2015 yılından bu yana siyasi baskılar nedeniyle Türkiye'ye gidemiyor ve aynı zamanda Aralık 2021'de hayatını kaybeden annesinin Türkiye'deki cenazesine de gidemediğini ifade ediyor.
Alman hükümetinin Türkiye konusundaki tavrı Merkel hükümetinden çok farklı da değil. Nitekim Erdoğan'ın Türkiye'deki seçimleri kazanmasının ardından Başbakan Olaf Scholz (SPD) Türkiye Cumhurbaşkanı'nı tebrik etmişti. İki siyasetçi bir telefon görüşmesinde "iki hükümet arasındaki işbirliğine yeni bir güçle yaklaşma" konusunda mutabık kalmışlardı.