TÜRKİYE

Anadolu’nun En Eski Ve En İyi Korunan Stadyumu



Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi’ne bağlı Tekinköy Köyü sınırları içinde kalan Magnesia Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen finansal desteğin artmasıyla kazı çalışmaları bu yıl 3 ay sürdü. Kazı ve restorasyon çalışmalarında, Anadolu’nun en iyi korunmuş tamamı mermerden yapılmış 40 bin kişilik stadyumu ortaya çıkarıldı. 28 yıldan bu yana aralıksız devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yöneten AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Bingöl, Magnesia’da 2012 yılı çalışmalarını, yurt içinden farklı üniversitelerden katılan 20 kişilik bilimsel ekiple yürüttüklerini söyledi. Prof.Dr. Bingöl, bu yılki çalışmalara, ayrıca Türk araştırmacılar dışında Almanya Nürnberg-Erlangen Üniversitesi’nden 7 kişilik bilimsel bir heyetin de katıladığını belirtti.

5 ÖNEMLİ YAPI KOMPLEKSİ

Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarını değerlendiren ve tarih boyunca sporun insanlar tarafından önemsendiğinin altını çizen Prof.Dr. Orhan Bingöl, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Magnesia’da 5 önemli yapı kompleksi üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Bu yapılar gezilebilir ve görülebilir hale getirildi. Bunlardan iki tanesi, kazıları kısmi olarak gerçekleştirilen, bugünkü beden eğitimi okullarının bir karşılığı olan ve bedensel faaliyetler ile birlikte felsefe, edebiyat gibi kültürel eğitimlerin de verildiği Gymnasionlar, bir diğeri Anadolu’nun dördüncü büyük tapınağını içinde barındıran ve halen kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Artemis Kutsal Alanı, bir diğeri kazı çalışmaları tamamlanmış ve bir yayın ile bilim dünyasına tanıtılmış, tiyatro planlı olan, doğanın olumsuz koşullarından, belki de bir heyelandan dolayı inşası yarım kalmış olduğu düşünülen Theatron ve sonuncusu ise kazı çalışmaları halen devam eden kentin stadyumudur."

"ANADOLU’NUN EN İYİ KORUNMUŞ STADYUMU"

Magnesia’nın, tamamıyla toprak altında kalmış ve 2008-2011 yılları arasında sadece bir bölümü ile açığa çıkartılmış stadyumunda, bu yılki kazı çalışmaları tamamlandığını kaydeden Prof.Dr. Orhan Bingöl, şöyle devam etti:

"Anadolu’nun en iyi korunmuş stadyumu olma ünvanına erişen yapının, bu yıl yaklaşık 70 metre yüksekliğindeki mil toprağı altında kalmış yarım daire planlı 'Sphendona’ bölümünün topraktan arındırılma çalışmaları toplam 35 gün sürdü. Magnesia Stadyumu’ndaki kazı çalışmaları doğanın olumsuz şartlarının sebep olduğu zorluklara rağmen, ödenek bulunduğu takdirde, önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Öngörülen bu çalışmalarla Anadolu’nun bu en iyi korunmuş stadyumunun tamamı, yaklaşık bin 700 yıl sonra tekrar gün ışığı ile buluşacak ve yapılacak restorasyon çalışmalarıyla da, içerisinde bugünkü olimpiyat oyunlarına benzer spor yarışmalarının düzenlendiği ve yaklaşık 40 bin kişinin aynı anda izleyici olarak katıldığı o eski, görkemli günlerine tekrar kavuşacak."

32 KİŞİLİK TUVALET

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Görkem Kökdemir de, Magnesia Kutsal Alanı’nda aynı anda 32 kişinin kullanabildiği 'medeni bir tuvaleti' tamamıyla ortaya çıkardıklarını söyledi. Dr. Kökdemir, "Temiz suyun havuzda toplandığı, günümüz tuvaletlerine yakın bir sistemle çalışan tuvaleti ortaya çıkardık. Duvardaki motifler ve kullanılan sistem nedeniyle burada yaşayan insanların oldukça medeni olduğunu belirledik" dedi.



CU(İÖ/İD)