Almanya'nın Stuttgart kentindeki Tüketici Bakanlığı'na bağlı Kimyasal ve Veterinerlik İnceleme Kurumu’nun (CVUA) yaptığı testler, ithal çikolatalarda dolandırıcılıktan sağlık riski oluşturan maddelere kadar birçok sorunu ortaya çıkardı.
Dubai Çikolatasında Küf Mantar Toksinleri Tespit Edildi
Dubai çikolatası popülerliğini artırmaya devam ederken, ithal edilen bazı örnekler resmi gıda denetimlerinde olumsuz sonuçlar verdi. Stuttgart’taki Tüketici Bakanlığı, bunu bir dolandırıcılık vakası ve sağlık açısından ciddi bir risk olarak nitelendirdi.
Yapılan ilk test sonuçlarına göre, üzerinde "Dubai çikolatası" yazan ürünlerin her zaman bu ismi hak etmediği ortaya çıktı. Baden-Württemberg Tüketici Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Stuttgart’taki Kimyasal ve Veterinerlik Test Merkezi (CVUA) tarafından yapılan incelemelerde ithal çikolata örneklerinde birçok sorun tespit edildi.
Baden-Württemberg Tüketici Bakanı Peter Hauk (CDU), “İthal edilen ilk Dubai çikolatası örneklerinde dolandırıcılıktan sağlığa zararlılığa kadar her şey bulundu” dedi. CVUA tarafından incelenen sekiz örneğin tamamında yabancı yağ, boya maddeleri ve alerjiye sebep olan maddeler ile diğer kirletici maddeler bulundu. Ancak, hangi ürünlerin veya üreticilerin bu sonuçlara dahil olduğu açıklanmadı.
Yabancı Yağ Yerine Gerçek Çikolata Olmalı
Bakan Hauk, "Az sayıda örnek alınmış olması bir eğilim göstermese de sonuçlar oldukça endişe verici" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen beş örnekte, gerçek çikolata yerine yabancı yağ kullanıldığı belirlendi. Bu durum, bakanlık tarafından açık bir tüketici aldatmacası olarak değerlendirildi.
Neredeyse tüm örneklerin yapay boyalar içerdiği ve bu şekilde yüksek kaliteli içeriklerin var olduğu izlenimi yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Bakan Hauk, “Üzerinde ‘Dubai çikolatası’ yazan bir ürün, içinde yüksek kaliteli malzemelerle üretilmiş, sahtecilik ve kirlilikten uzak gerçek çikolata içermelidir” diye ekledi.
DUBAI VE TÜRKİYE'DEN GELEN ÇİKOLATLARDA SAĞLIK RİSKİ
Hauk'un açıklamasında, Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen beş örnekte, gerçek çikolata yerine yabancı yağ içeriği görüldü, Türkiye’den gelen üç örnekte ise alerjen içeren susam maddesine rastlandı. Susam, alerjisi olanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir risk taşıyor. Tespit edilen en önemli sorunlardan biri de ürünlerin, kullanılan yapay boya maddeleriyle daha kaliteli görünecek şekilde sunulması. Hauk, “Bir üründe Dubai çikolatası ibaresi varsa, bunun gerçekten yüksek kaliteli, orijinal çikolatayı temsil etmesi gerekir” dedi.
Araştırmalar sadece çikolata ile sınırlı kalmadı. Büyük çaplı marketlerden alınan Antep fıstığı dolgulu bir örnek de incelendi. Bu örnekte ‘aflatoksin’ denilen yüksek miktarda küf toksini bulunduğu açıklandı. Aflatoksin, karaciğere ciddi zarar veren toksik bir madde olarak biliniyor. Söz konusu ürünlerin satışları, test sonuçları netleşene kadar durduruldu.