ALMANYA

Almanya'da Sol Parti bölündü: 10 vekil istifa etti

Almanya'da bir süredir Sol Parti içinde yaşanan siyasi tartışma bölünme ile son buldu. Sol Parti'den 10 vekil istifa etti.

Dün sabah, Sol Parti Meclis Grubu eski Eş Başkanı Sahra Wagenknecht’le (54) birlikte 9 milletvekili Sol Parti yönetimine istifa dilekçelerini verdi. 

Başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Wagenknecht, Sol Parti’nin inandırıcılığını kaybettiğini belirterek, “Ülkemizin ve insanlarımızın çıkarı için yeni bir parti kurmaktan başka çözüm bulamadık” dedi.

Wagenknecht, ‘Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) - Sağduyu ve Adalet’ adı altında bir dernek kurduklarını ve Ocak 2024’te de ise yeni kurulacak parti ile yola devam edeceklerini söyledi.

SOL PARTİ'DEN 'SORUMSUZLUK VE KABUL EDİLEMEZ' TEPKİSİ

Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, 38 milletvekilinden 10'unun partiden ayrıldığını ve aynı zamanda parlamento grubunun üyesi olarak kalmak istediğini doğruladı. Berlin'de "Grubumuz bu konuda egemen ve sakin bir şekilde karar verecek" dedi. Bartsch, on milletvekilinin istifasını "sorumsuz ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Federal Meclis'te halen 38 üyesi bulunan fraksiyondan iki kişinin ayrılması durumunda bu statü kaybediliyor.

Sahra Wagenknecht'in yanında Sol Parti'den istifa eden vekillerin isimleri şöyle; Sol Parti Federal Meclis Grubu eski Eş Başkanı Amira Mohamed Ali, Ali Al-Dailami, Sevim Dağdelen, Klaus Ernst, Andrej Hunko, Christian Leye, Zaklin Nastic, Jessica Tatti ve Alexander Ulrich.

Bir grup milletvekili eşliğinde basın toplantısı düzenleyen Wagenknecht, kuracakları partinin ırkçı ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif’le (AfD) kesinlikle iş birliği yapmayacağını vurguladı. 

WAGENKNECHT: BUGÜNKÜ ALMANYA'YI 10 YIL SONRA TANIMAYACAĞIZ

Üçlü koalisyon hükümetini sert ifadeler ile hedef alan Wagenknecht, “Fakirlerle zenginler arasındaki fark her geçen yıl artıyor. Almanya’nın güçlü ekonomiye, ekonomik alanda yeniliklere ve sosyal adalete ihtiyacı var. İşte biz bu nedenle partimizi kuruyoruz. Ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını savunmak için. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, Almanya’nın tarihinde en kötü federal hükümet. Böyle giderse bugünkü Almanya’yı 10 yıl sonra tanıyamayacağız" dedi.

Basın açıklamasında dış politika ile ilgili Almanya eski başbakanlarından Willy Brandt'ın izlediği politikanın takip edileceğini açıklayan Wagenknecht, İsrail- Hamas arasında devam eden savaşla ilgili  bir soru üzerine, “İsrail’in kendisini savunma hakkı elbette var. Ancak, militarist yöntemlerle sorunun çözülmediği de ortada” dedi. Wagenknecht, Ukrayna savaşı konusunda da diplomatik yoldan sorunun çözümünden yana olduklarını ve Almanya’nın silah göndermesine karşı olduklarını belitti.

Wagenknecht, Almanya’ya düzensiz göçün ve sığınmacı akınının kontrol altına alınmasını savunurken, yurtdışından nitelikli işçi getirilmesi konusunda farklı düşündüklerini söyledi.

Almanya’da meslek eğitimi yapmamış 2 milyonun üzerinde gencin bulunduğuna dikkat çeken Wagenknecht, “Önce bu gençleri kazanmalıyız. Onlara meslek eğitimi yapma olanağı sağlayıp, iş piyasasına kazandırmalıyız. Biz yeni bir ekonomi politikasından" yanayız dedi.

GYSİ: İSTİFA EDENLERİN VEKİLLİĞİ DÜŞSÜN 

Aralarında Sol Parti kurucularindan Dr. Gregor Gysi, Gesine Lötsch ve Sören Pellmann'ın bulunduğu partinin son genel seçimlerde baraj altında kalmasını engelleyen üç vekil, sosyal medyadan yaptıkları bir paylaşım ile istifa eden Sol Partili vekillerin, vekilliklerinin düşürülmesini istedi.

Almanya'da 2021 yılında yapılan Federal Meclis seçimlerinde Sol Parti yüzde 4,9 oranında oy almıştı. Parti en az üç seçim çevresinde ilk oylarla doğrudan milletvekili seçtirebildiği için seçim barajını geçmiş ve meclise 39 milletvekili göndermişti.