Almanya havaalanlarında bagajı bölümünde ve güvenlik kontrol noktalarında yeterli sayıda kişinin görevli olmaması bakanlıkları harekete geçirdi.
Bild am Sonntag, Almanya’nın içişleri bakanlığı, ulaştırma bakanlığı ve çalışma bakanlıklarına dayandırdığı haberde, ülkede binlerce yabancı işçi alınacağını duyurdu.
Gazete, Almanya’daki havalimanlarındaki çalışan eksikliğini geçici yabancı işçilerle doldurulmanın planlandığını aktardı.
Başta Almanya olmak üzere son haftalarda birçok Avrupa ülkesinde Covid-19 yasaklarının kalkmasıyla havalimanlarında bir yoğunluk meydana geldi.
Edinilen bilgiye göre, Almanya'da bakanlıkların ortak bir kampanya yaparak 2.000 ile 3.000 yabancı çalışanı işe almayı planladıkları kaydedildi.
Konuya yönelik ilk açıklama Çalışma Bakanı Hubertus Heil'den geldi. Heil, "Federal hükümet, acilen ihtiyaç duyulan personelin geçici iş için yurt dışından Almanya'ya gelmesine izin vermeyi planlıyor. Çalışanlara iyi bir maaş ve kısa süreli bir iş için düzgün kalacak yer sağlamalıyız. İnsanları sömürmemeli ve sosyal bir fark yaratmamalıyız” dedi.
Ulaştırma Bakanı Wissing ise, "Durumu ciddiye alıyorum ve vatandaşlara yardım etmek istiyorum." ifadesine yer verdi.
Hükümet çevrelerine göre, şu anda havaalanlarında yaklaşık 2.000 ila 3.000 çalışana ihtiyaç var. Havaalanında çalışacak olanlar ile ilgili Türkiye'den Almanya'ya Temmuz ayından itibaren birkaç aylığına kalifiye işçi getirilmesi tasarlanmaktadır.
FEDERAL POLİSLER NEDEN KONTROLLERİ ÜSTLENMİYOR?
Ancak birçoğu kendilerine şunu soruyor: Neden federal polis güvenlik kontrollerini üstlenmiyor? Almanya'da 1993 yılına kadar durum böyleydi, ancak daha sonra özelleştirildi.
Federal Polis Başkanı Dieter Romann: “Bundestag( Federal Meclis) bu hizmetleri özelleştirmeye karar verdi. Değişikliklere sadece yasama organı karar verebilir. Federal polis bu görevleri üstlenecekse, 10.000 yeni çalışana ihtiyaç duyulacak.”
Romann, "Ayrıca havalimanı işletmecilerinin kendileri önlem almalı ve programları revize etmeli: “Herkes aynı anda tatile çıkmak zorunda kalırsa trafik sıkışıklığı olur. Sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde sözde zirveleri uçuş saatlerinde eşitlemek mantıklı olur” dedi.
Romann'ın açıklamasına göre, 2021 yılında yolcuların el bagajında 250.850 yasaklanmış eşya bulundu. Ayrıca el bagajında uçağa alınmak istenen 163 ateşli silah, 710 replika ateşli silah ve 2369 parça mühimmat dahil bıçak ve havai fişeğe el konuldu.