EĞİTİM

Almanya'da Diploma Sahibi 300 Bin Göçmene İmkan Tanıyan Yeni Yasa Tanıtıldı


 

Essen'de bulunan DİTİB Fatih Camii Derneği'nin gençlik lokalinde gerçekleşen toplantıda IKUA Başkan Yardımcısı ve Meslek Akseptans Projesi Yöneticisi Bora Şahin, Essen İş AjansıTemsilcisi Katrin Schöniger, Fatih Camii Derneği Başkanı Özcan Akbaşlı, Essen şehrinin RAA, Meslek Odası ve İş Ajansı temsilcileri hazır bulundu.

 

Kendi ülkesinde eğitimini alarak sahip oldukları diplomalarını Almanya'da kullanamayan ve başka işler yapmak zorunda kalan göçmen vatandaşların durumu, 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren bir yasa ile değişti.Yeni yasa, Almanya dışından alınan diplomalara da kullanım imkanı öngörüyor.

 

Meslek  diplomalarının tanıtımı konusunda yaş, dil, ülke sınırı ve meslek türü sınırı olmadığını belirten yetkililer, bir meslek eğitimi ve diploması olan herkesin, ilgili kurumlara başvurmasının yeterli olacağını vurguladı.

 

Söz konusu yasayı Çok Kültürlü İşadamları ve Akademisyenler Derneği, "QAN – Qualification Acceptance  Network" (Meslek Akseptans Ağı) isimli projesiyle göçmenleri bilgilendirmek için kolları sıvadı.

 

GÖÇMEN VATANDAŞLAR YENİ YASADAN YETERİNCE HABERDAR DEĞİL

Duyurusu yeterince yapılamadığı için pek çok göçmen kökenlinin yeni yasadan ve uygulamadan bilgisi yok diyen Çok Kültürlü İşadamları ve Akademisyenler Derneği Başkan Yardımcısı ve Meslek Akseptans Projesi Yöneticisi Bora Şahin, yasanın uygulamada çok kolaylıklar sağlamasına rağmen, üzerinden bir buçuk yılı aşkın bir zaman geçtiği halde, pek çok  göçmenin yasayı tanımadığını söyledi.

 

Uluslararası Kalifiye Eleman Çalışma Grubu" oluşturduklarıni belirten Bora Şahin,  projenin tantımı ve daha fazla göçmene ulaşabilmesi için Essen Belediyesi, Ekonomi Teşvik Kurumu,  Essen Ticaret Odası, Düsseldorf Ticaret Odası, Essen İş ve İşçi Kurumu, Göçmen Gençleri Bölgesel Teşvik Merkezleri, temsilcilerinden oluşan kamsamlı bir çalışma grubu ile istişare içindeyiz dedi.

 

DİPLOMALARINI YASTIK ALTINDAN ÇIKARSINLAR

Tahminlere göre Almanya'da 300 bin göçmen vatandaşın diplomasını kullanamadığını  belirten Bora Şahin, "Elinde bir diploması olan kişinin istihdamı daha kolay.Yasaya göre geçerli çalışma ve oturum izni olmak kaydıyla, her diploma sahibi bundan yararlanabilir. Ancak, bu yasa, mesleğini tanıtan ve Almanya'ya ilk giriş yapan kişiye oturma ve çalışma izni sağlamıyor.Elinde diploması olan ve bundan daha önce yararlanamayan vatandaşlar, artık yeni yasa ile diplomalarını yastık altından çıkartarak, yaşadıkları kentin ilgili meslek odalarına başvurabilirler" şeklinde anlattı.