Almanya'da çoğunluğu Orta Asya ve Gürcistan'dan gelen TIR şoförlerinin ödenmeyen maaşları ve daha iyi çalışma koşulları için başlattıkları grev sekiz haftadır devam ediyor.

Polonyalı MAZUR adlı bir nakliye şirketinin 100'den fazla çalışanı, nakliye şirketlerine ait yük dolu TIR'ları Hessen eyaletindeki Gräfenhausen otoyol servis istasyonuna park ederek, aylardır alamadıkları ücret ödemelerini talep etmek için greve başlayan TIR şöförleri Almanya'da gündem yarattı. 

Aralarında Gürcistan, Özbekistan, Tacikistan, Ukrayna ve Türkiye'den gelen TIR şoförlerinin, ücretlerin ödenmemesini protesto etmek amacıyla. EVG (Avrupa Taşımacılık İşçileri Sendikası) temsilcisi Edwin Atema'nın öncülüğünde başlayan grev, Alman basınında geniş yer buldu.

GREVDEKİ SÜRÜCÜLERDEN FİRMALARA SERT ELEŞTİRİ

Hessen'deki A5 üzerindeki Gräfenhausen dinlenme alanında iki aydır grevde olan TIR şoförleri, yüklerini taşıdıkları DHL, Porsche ve Red Bull'a tepki gösterdiler. Polonyalı şirketin maaşlarını ödememesine sessiz kalan Almanya merkezli şirketleri de eleştirerek, şirketlerin neden sessiz kaldıklarını sordular.

Greve katılan TIR şoförlerinden Ispartalı Fatih Yıldırım (43), Polonya merkezli şirketi sert ifadelerle eleştirdi. İkisi okul çağında üç çocuk babası Yıldırım, üç aydır ücretlerini alamadıkları için greve gittiklerini belirtti. 

Polonyalı nakliye şirketi Mazur'un grevdeki TIR sürücüleri hakkında Alman polisine yaptığı "TIR'daki yükleri çalmak" şeklinde suç duyurusunun kendilerini çok şaşırttığını ifade eden Yıldırım, 'bu kadar da rezalet olmaz' dedi. Yıldırım, "Polis hepimizin kimlik ve sürücü belgelerini tek tek inceledi. Firmadan ücretlerimizi alamadığımız için greve gittiğimizi belrttikten sonra, Darmstadt Savcılığı tarafından hakkımızda soruşturma yürütüleceği açıklandı" dedi.

Türkiye'den gelen Antep fıstığı ve kuru incirde kansorejen' madde! Türkiye'den gelen Antep fıstığı ve kuru incirde kansorejen' madde!

1 yıldır Mazur adlı Polonyalı şirkette kötü koşullarda çalıştığını sürekli yollarda olduğunu ve TIR'da yatıp - kalktığını anlatan Yıldırım, herhangi bir trafik cezası, evrak eksikliği ya da kaza sırasında gündeme gelen masrafların da firma tarafından ödenmediğini açıkladı. Yıldırım, "Firma bir yandan kaza durumunda sigortadan para alıyor öte yandan da bizden bunun parasını kesiyor" ifadelerine yer verdi.

Almanya gibi güçlü bir hukuk devletinde onlarca TIR şoförünün maaşını ödemeyen Mazur şirketinin yaptığı hukuk dışılığa bir anlam veremediğini söyleyen Yıldırım, "Alman ve Avrupa Parlamentosu'ndan iki kez milletvekilleri geldi ama somut hiçbir çözüm adımı göremedik" dedi.