EĞİTİM

Almanya Türk Öğretmenler Dernekleri Federasyonu: Başarı yalnız karne ile ölçülemez

Karnesi kötü olanlarda başarılı olabilirler

ATÖF, 2018/2019 eğitim ve öğretim yılı karne mesajında: “Yeni bir eğitim ve öğretim yılının sonuna yaklaşırken karne heyecanı da başladı. Notları iyi öğrenciler sevinçle tatilin gelmesini beklerken, notları iyi olmayanlar karnelerini ailelerine nasıl göstereceklerinin üzüntüsü ve kaygısını yaşamaya başladılar. Ailelerin bilmesi gereken başarının sadece karne ile ölçülemeyeceğidir. Öğrenci iken kötü bir karnesi olanların ileride çok başarılı oldukları da bilinmektedir. Derslerin notlarla ölçülebilmesi, karnede değerlendirilmesinin yanında , öğrencilerin yetenekleri, azmi, sorumluluk sahibi olması, saygılı ve dürüst olması gibi özellikleri de vardır. Bunun yanısıra öğrencilerin okul başarısını etkileyen çeşitli nedenler vardır. Aynı sınıfta çok iyi ve kötü not alan öğrenciler vardır. Başarısızlığın tek nedeni sadece öğrenciler değildir. Öğretmenle de sorunlar olabilir. Bu nedenlerin iyice araştırılması gerekir”

Çözüm yolları birlikte aranmalıdır

Veli, öğretmen ve öğrenci arasında iletişimin çok önemli olduğuna dikkat çekilerek, “Aile iletişimi çok önemlidir. Sorunlar ve çözüm yolları birlikte aranmalıdır. Zayıf bir karne getiren çocuğa başarısız, tembel gibi sözler söylenmemelidir. Zayıf notları olan bir karneye ailenin yaklaşımı çok önemlidir. Öncelikle iyi not aldığı derslerinden, özelliklerinden, kabiliyetlerinden bahsedilmeli, isterse tıpkı iyi olan dersleri gibi bu ders notlarını da düzeltebileceği, bunu başarabileceğini anlatıp, güvendiklerini söylediklerinde çocuklarının güven duygusunun gelişimine ve çocuklarının ders çalışmasını motive etmeye büyük bir katkıda bulunmuş olurlar. Eğitim yılı içinde okul ve öğretmenlerle işbirliği yapılmış, yeterli bilgi edinilmişse aile çocuğunun nasıl bir karne getirebileceğini bilir. Aile içi ilişkilerin iyi olması çocuğun başarısını etkiler. Güven duyulan ortamda bulunan ve büyüyen çocuklarda sevgi, saygı, hoşgörü ve kendine güven duygusu gelişir. Sosyal etkinliklerde aktif rol alır, başkalarıyla çabuk iletişim kurabilirler”

Çocuklar başkasıyla kıyaslanmamalı

Basın açıklaması şöyle devam etti, :”Çok baskı gören ailelerin çocukları kendilerini ifade ederken zorlanabilirler. Bu davranışları derslere katılımını etkiler, yeterince aktif olmayınca çekingen olurlar. Başkalarıyla iletişim kurmada da çekingen davranırlar. Bu öğrenciler ailelerinden çekinir ve karne stresini çok yoğun bir şekilde yaşarlar. Karnen iyi olursa sana telefon, bilgisayar v.b alacağım gibi hediye sözleri verilmemelidir. Bu zamanla çocuğun hediye için çalışması şeklinde bir alışkanlığa dönüşebilir. Ara sıra sürpriz hediyeler alınabilir. Çalışmanın kendisi için önemli olduğu anlatılmalıdır. Tatil, öğrencinin dinlemesi için önemli bir zamandır. Karnesindeki zayıflar bu dönemde mümkünse konuşulmamalı, başkalarına da anlatılmamalıdır. Zayıf notlar için ceza verilmemeli, tatilde çok ders çalıştırılmamalıdır. Tatil diye her istedikleri yapılmamalı, televizyon ve bilgisayar oyunları karşısında saatlerce vakit geçirmemeli, belli bir süre verilmelidir. Bol bol kitap okumaları önerilmelidir. Çocuklar hiç kimseyle kıyaslanmamalı, her bireyin ayrı özellikleri olduğu anlatılmalıdır. Ailelerin unutmaması gereken kötü karnenin düzeltilebileceği, cezalandırılan, rencide edilen çocukların ruhunda açılan yaralar ve yaşadıkları olumsuzlukların onu çok etkileyeceği ve yaşamına da yansıyacağıdır. Çocuklar bizim en değerlilerimiz, geleceğimiz ,onları kucaklayalım. Karneleri nasıl olursa olsun, yeter ki güçlü, bilinçli, sağlıklı, başarılı nesiller yetişsin. Onlar güçlü, bizim içimiz rahat, başarıları daim olsun. Tüm öğretmen, öğrenci ve velilerimize iyi tatiller diliyoruz”

ATÖF Yönetim Kurulu adına Yücel Tuna, Bilge Yörenç.

Emine SONUGÜR