ALMANYA

Alman birasının temeli Göbekli Tepe’den çıktı

Ünlü Alman Birası’nın kökeni Göbekli Tepe’den çıktı. İlk biranın orada içildiği ve sonra Avrupa’ya taşındığı belirtiliyor. 1507 Alman fabrikası tarafından içine şerbetçi otu katılarak klasik şekilde üretilen Alman birası, Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmiş durumda.

Dünyaca ünlü Alman birasının temeli Göbekli Tepe’den çıktı. Binlerce yıldır üretilen ve 12. yüzyıldan beri Almanya’da içine şerbetçi otu katılan bira, şu anda 1507 Alman fabrikası tarafından klasik usülle üretiliyor.

Alman birasının önemi, Alman bira tarihinin en önemli dönüm noktası olan 1516'da başladı. Alman Saflık Yasası ile biranın formulü belirlendi ve bu tarihe kadar da hiç değiştirilmedi.

SAFLIK YASASI, FORMULÜ...

Bugüne kadar üretilen tüm Alman biralarının içinde su, malt, şerbetçi otu ve maya bulunuyor. Tabii tat değişikliği için farklı malzemeler ekleniyor ama ana madde bu ve bu Saflık Yasası Kararnamesi, dünyadaki en eski ve halen geçerli olan “Tüketiciyi Koruma Yasası” olarak tanımlanıyor.

Bavyera’daki Okboberfest’le de bütünleşen bira, Türkiye’deki rakı gibi gerektiğinde muhabbet ortamı, gerektiğinde hafif çakırkeyflik, gerektiğinde gıda oluyor. Hatta bir dönemler ekmekle üretilen kahvaltı gibi işlevleri bile vardı.

ÖNCE GÖBEKLİTEPE’DE İÇİLDİ

2020’den beri Alman birası, “Dünya Kültür Mirası” olarak tescil edilirken, biranın kökenini araştıran Kanada'daki Vancouver Island Üniversitesi'nden Marie Hopwood, "Biranın kökenleri o kadar eskilere dayanıyor ki, ilk kez ne zaman veya kim tarafından yapıldığını tam bilmiyoruz. Antik Yakın Doğu'da hem biranın hem de ekmeğin tarımın başlangıcından önce icat edilmiş olması muhtemel" diyor. Bu, ilk biranın 10.000 yıl önce içildiği anlamına geliyor. Örneğin, ekmek ve bira üretimini ve tüketimini gösteren kapların bulunduğu, günümüz Türkiye'sindeki Göbekli Tepe arkeolojik alanında antik el sanatlarına dair kanıtlar biranın buradan Avrupa’ya taşındığını gösteriyor.

SOHBET ORTAMI YARATIYOR

İlk kayıtlarına Sümer tabletlerinde rastlanan biranın, halen insanları bir araya toplama, sohbet ortamı yaratma özelliğini koruyor, acı tat vermesi için de klasik şerbetçiotu kullanılmaya devam ediliyor. 12. yüzyıldan beri kullanılan bu yöntem nedeniyle de, UNESCO Alman birasını “Dünya Mirası” ilan etmiş durumda.