YAPAMAYAN GİDER!

Yazı yazıldığı sırada CDU’nun yeni genel başkanı seçilmemişti ama yaklaşık olarak kim olacağı belliydi. Armin Laschet partisinin seçimdeki başarısızlığından sonra beklenildiği gibi genel başkanlıktan çekilme işareti vermişti.

Herkes şu veya bu konuda başarısız olabilir ve başarısız olunduğunda çekilip yerini başarılı olacağına inanılan birisine bırakabilmek gerekir. Bu gereklilik sadece kişiye bağlı değildir, parti yönetimine ve üyelerine de bağlıdır. Başkanlıkta kalmakta ısrar ederseniz insanların gözündeki değeriniz düşecek ve büyük sorunlarla karşılaşacaksınızdır. Bu bağlamda sorumlu mevkiden çekilme sadece kişinin tercihi değildir, böyle yapması için de zorlanır. Yıllardan beri değişik partilerde yerleşmiş bir gelenektir söz konusu olan…

Böyle bir gelenek olmasa, parti yönetimi ve üyeleri değişimi dayatmasalar başarısız kişi pekala yerini bırakmak istemeyebilir. Bunun için değişik gerekçeler de bulabilir. Ararsanız gerekçe bulmak zor değildir.

Mesela bizde seçimde başarısız olup da çekilen genel başkanı şimdiye kadar duymadım. Parti yönetimi tavır almıyorsa, tabandan da yeterince ses çıkmıyorsa kişi devam eder.

Bakın “parlamenter demokrasi” olan Suriye’ye…

Ülke nüfusunun üçte biri dışarıya göç etmiş, kalanların da yarısı ülke içinde yer değiştirmiş ve devlet başkanı aslanlar gibi yerinde duruyor. İtiraz eden kendini zindanda bulacağı gibi bir daha da dışarı çıkamaz. Önemli olan hanedanın sürmesidir.

Baba Hafız Esat aslında başka bir oğlunu devlet başkanlığına hazırlamıştı ama adam kazada ölünce Londra’da göz doktoru olan diğer oğlu apar topar getirildi ve başkan oldu. Hanedan da kurtuldu!

Azerbaycan ve Kuzey Kore’de de benzer durum yaşanıyor. Baba ölüyor, yerine oğlu geçiyor ve başka türlüsü de düşünülemez zaten…

Almanya’da gerçekleşenin solculukla ilgisi yoktur. Bu politik bir ahlak anlayışıdır. Ek olarak kapitalizme de uyar. Kapitalizm performansa bakar; yapamıyorsan gidersin, yerine başkası gelir.

Burada önemli olan yapamayan ve çekilmek durumunda kalanı dışlamamak, onu işe yarayabileceği bir yerde görevlendirmektir. Son işinde başarılı olamamıştır ama yılların birikimine sahip bir kişidir.

Kadro böyle yetişiyor ve korunuyor.

Belirleyici olan performanstır. Yapamıyorsan yerini başkasına bırakırsın ama bu harcanmak anlamına gelmez.