Kasım 2023 tarihinde Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirdiği sunumu dinleyici profiline uyarlayan yazar, sunum sonrasında Moderatör Tanlı’nın ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Fikir Atölyesi Başkanı Orhan Göktan’ın hoş geldiniz konuşmasından sonra Şefika ve Rabia hanım kanun eşliğinde minik bir konser verdi. Mevlüt Asar “kültürlerarası mizah ve Almanya’da Türkler arasında mizah” konusunda “5 dakikalık” bir giriş yaptı.


Utku, konserde söylenen 5 şarkıya Türkiye politikasından çağrışımlarla göndermeler yaparak sunumuna başlayarak neşeli bir geçiş yaptı.

UTKU: İletişimde mizahın dozajı iyi ayarlanmalı

Almanya'da Alevilerden çağrı: "Suriye’de barış bütün insanlık için barıştır" Almanya'da Alevilerden çağrı: "Suriye’de barış bütün insanlık için barıştır"

Sunumunda ülkelerde yapılan bilimsel araştırmaları örnek göstererek mizahın insan sağlığına olumlu etkilerini anlatan Mizah yazarı Erdinç Utku, “mizah etkisi” nin anlatılanı öğrenmeyi ve akılda kalmasını kolaylaştırdığını söyledi. Mizahla verilen mesajın daha çabuk dikkat çektiği ve kalıcı olduğunu belirten yazar “yanlış yerde, yanlış zamanda ve yanlış kitleye yapılan yanlış esprinin ters tepeceğini” ifade etti.

“İletişimde mizah etkilidir ancak hedef kitleye uymalı ve dozu iyi ayarlanmalıdır” diyen Utku Batılıların iletişimde mizahın yerini baharata benzettiğini belirtti ve mizah ustası Kandemir Konduk’un “mizahta argo ve küfrün yerini yemekte soğana benzetmesini” örnek göstererek “iletişimde mizah yemekteki soğan gibidir. Uygun miktarda kullanılırsa tat verir, fazlası yemeği yenilmez hale getirir. Dozajı iyi ayarlamak ve uygun hedef kitleye uyarlamak lazım. Örneğin soğanla baklava iyi gitmez” dedi.