Frankfurt

75. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, İsrail – Filistin sorununun gölgesinde olaylı açıldı. 

İlk olay, Fuar İdaresi'nin Filistinli yazar Adaniea Shibli'ye verilecek ödülü geri çekmesi ve ödül törenini iptal etmesi üzerine yaşandı. Bazı Türk yayınevleri, son anda fuara katılmama kararı aldı. Aylar öncesinden ayarlanan yerler ve oteller iptal edildi. 

Almanya'nın girişimi etkili oldu: AB'de akıllı telefonlarda tek tip şarj kuralı Almanya'nın girişimi etkili oldu: AB'de akıllı telefonlarda tek tip şarj kuralı

Frankfurt Kitap Fuarı 75. kez kapılarını açarken, Türk standında planlanan "Filistin'e destek eylemi"ne Ankara'dan izin çıkmadı. Fuarda, Türk standı geçen yılların yarısından bile küçük kaldı. Bunun nedeni Türkiye'deki ekonomik kriz ve yayıncılık sektörünün yaşadığı zorluklar.

İkinci olay ise, Frankfurt Kitap Fuarı açılışında konuk ülke Slovenyalı yazar filozof Slavoj Zizek'in Filistinlilerin yaşadığı katliama dikkat çekmesi Alman politikacıları rahatsız etti.

SLOVENYALI YAZAR İSRAİL'İN SALDIRISINI KINADI, TEPKİLER GECİKMEDİ

Slovenyalı filozof Slavoj Zizek, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınadığını belirtmesi aralarında kültür ve medyadan sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth'un (Yeşiller) da aralarında bulunduğu Alman politikacıların tepkisine yola açtı.  Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef (SPD) ve Hessen Bilim Bakanı Angela Dorn'un (Grüne) açılış konuşmalarında Hamas terörünü lanetlerken Filistinlilerin yaşadıkları katliama dair tek söz söylememeleri dikkat çekti. 

DAYANIŞMA EYLEMİ YAPILACAKTI

Türkiye Kültür Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın destekleriyle fuara katılan Türk yayıncılar, ilk gün standda "Filistinle dayanışma eylemi" yapmak istedi. Bunun için hazırlıklar tamamlandı ancak Kültür Bakanlığı yetkilileri, "Bunun için Dışişleri'nden izin bekliyoruz" cevabı verdi. Ancak Ankara'dan beklenen onay bir türlü gelmedi. Bunun üzerine, Filistin'e destek eylemi de yapılamadı.

Türk standının bu yıl oldukça küçük olması dikkatlerden kaçmazken, bunun bir nedeninin Türkiye'deki ekonomik kriz, ikinci nedeninin ise, Filistinli yazarın ödülünün iptal edilmesi nedeniyle katılımın düşmesi olduğu belirtiliyor. Kitap ve yayıncılık sektöründeki zorluklar da, Türk yayıncıların fuara ilgisini azaltmış durumda. Ancak diğer ülkelerin standlarında böyle bir küçülme görülmedi.