İnsan hakları örgütlerine göre 10 Ekim 2022 ile 8 Ekim 2023 tarihleri arasında İran devleti, 17'si kadın ve biri çocuk olmak üzere en az 678 kişiyi idam etti. Bu rakam bir önceki yıla göre infazlarda yaklaşık yüzde 24'lük bir artışa denk geliyor. İnfazlardan bazıları halkı korkutmak amacıyla halka açık yerlerde gerçekleştiriliyor.

Tutsakların Sesi Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Jîna Amînî'nin başı açık olduğu için 16 Eylül 2022 tarihinde katledilmesinin ardından başlayan “Jin, Jiyan, Azadî” eylemlerinin bütün ülkeye yayılmasını ve sürmesini engelleyemeyen faşist Molla rejimi, gözaltı, tutuklama ve işkence furyasıyla protesto eylemlerini engelleyemeyince çareyi idamlara sarılmakta bulmuş görünüyor.

İran İnsan Hakları (İHR) örgütünün verilerine göre; 11-12 ve 13 Kasım günlerinde aralarında siyasi tutsaklarında bulunduğu 9 kişi idam edildi. Ekim 2022’de tutuklanan 21 yaşındaki Milad Zohrevand’ın ise 23 Kasım’da idam edildiği öğrenildi.

Putin-Scholz görüşmesi açıklaması: Diyalog kanalları açık tutulsun Putin-Scholz görüşmesi açıklaması: Diyalog kanalları açık tutulsun

İHR Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, dünyanın dikkatinin Gazze'deki savaşa çevrilmesi nedeniyle İran’da idam sayılarının dramatik bir şekilde arttığını ve Gazze’deki savaştan 13 Kasım’a kadar 114 kişinin idam edildiğini açıkladı.

İdam edilenler arasında çok sayıda Beluch ve Kürt’de bulunuyor. Amnesty International’e göre sadece bu yıl en az 14 Kürt idam edildi. Mahabadlı Kürt siyasi tutsak Kasım Abeste, 14 yıllık tutukluluğun ardından 6 Kasım’da Karaj’daki hapishanede idam edildi.

TSP açıklamsında "Tutsaklara işkence, hak gaspları, tedavi hakkının engellenmesi gibi saldırılar rutin haline gelmiş bulunuyor. Tahran hapishanesinde tutsak bulunan Nobel Barış Ödülü’ne sahip Narges Muhammedi’nin hastaneye peçe takmadan götürülmesi ve tutukluların her türlü sağlık hakkından yararlanması talebiyle açlık grevine girmesi, tutsaklara yönelik saldırıları kamuoyuna duyurmuştu." ifadeleri dikkat çekti.