Fulya OMAÇ / Gazimağusa – KKTC

Yabancıların yatırımları, 144 farklı ülkeden öğrencinin üniversitelerimizde okuması bizim burada kabul edildiğimizi gösterir.

Paskalya Bayramı için Güney Kıbrıs Rum Liderini arayarak, tüm insanlık için sürdürülebilir barış, istikrar ve iş birliği temelinde bir gelecek temennisinde bulundum.

KKTC dünyaya göz kırpıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin özel statüsüne rağmen dünyanın dört bir yanından insanların gerek iş dünyasında gerek emlak sektöründe yatırım yapmaları bunun yanı sıra düzenlenen aktivitelere yoğun ilgi göstermeleri ve binlerce öğrencinin farklı ülkelerden buraya akademik kariyerleri için gelip eğitim görmeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yakın zamanda siyasi varlığını kabul ettirmesi açısından atılan güzel adımlar ve gelişmeler.

Şarjda olan telefonuyla küvete giren kadın hayatını kaybetti Şarjda olan telefonuyla küvete giren kadın hayatını kaybetti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen İskele Long Beach Run Maratonu ödül törenine katılarak başarı elde eden yarışmacılara ödüllerini takdim ettikten sonra kısa bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası İngiltere, İran, Rusya gibi çeşitli ülkelerden maratona katılan yarışmacılar ve izleyiciler Cumhurbaşkanı Tatar’a bir taraftan sevgi gösterisinde bulunurken bir taraftan da birlikte fotoğraf çekilmeyi teklif ettiler. Cumhurbaşkanı Tatar da bu teklifleri kırmayıp, sevecenlikle isteyen herkesle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’deki depremde yitirdiğimiz Şampiyon Meleklerimizin isimlerini yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Tatar organizasyon alanından ayrılırken verdiği özel demeçte (Fulya Omaç’a) Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremde hayatlarını kaybeden KKTC Kız Voleybol Takımı, Şampiyon Melekler anısına yapılan maraton ve son günlerde Yunanistan ile Türkiye arasında esen sıcak rüzgarlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, Şampiyon Meleklerin, deprem felaketinde hayatlarını kaybetmesinin yüreklerini parçaladığını, Türkiye’nin 11 şehrinde on binlerce kişinin acılarını da yüreklerinde hissettiklerini söyledi. “Bu öyle bir acı ki hiçbir zaman unutulmaz. Bu acıyı ömrümüz boyunca yüreğimizde taşıyacağız.” diyerek duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Yavrularımızın, meleklerimizin isimlerini yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız da. KKTC’nin gelişen bölgesi İskele Long Beach’te düzenlenen bu maraton da Şampiyon Meleklerimiz anısına yapıldı. Anılarının, adlarının yaşatılması için birçok kurum ve firma çeşitli çalışmalar ve etkinlikler yapıyor. Şampiyon Meleklerimiz anısına pul basacağız. Yavrularımız anısına daha önce de bisiklet yarışı, kültür yolu ve doğa yürüyüşü gibi etkinlikler yapıldı.” diye konuştu.

Ülkelerinin tanımadığı topraklarımıza kilometrelerce yol kat ederek geldiler

Türkiye’nin 11 şehrinde on binlerce kişinin ölümüne ve yıkımlara yol açan bu büyük afette hayatlarını kaybedenlere tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu coğrafya bizim Türkiye’ye de ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. Çünkü bu bölgede de deprem hep hayatımızın bir parçası oldu. Deprem anında nasıl tedbirler alınacağına yönelik Türkiye ile iş birliği içerisinde çok büyük çalışmalar ve hazırlıklar yapıyoruz. Gerek inşaatlarda gerekse de projelerde tedbirli olunması çok önemli. Depremde yitirdiğimiz Şampiyon Meleklerimiz ansına yapılan bu maratona birçok farklı ülkeden yarışmacı katıldı. İngiltere, İran, Rusya, Ukrayna, Almanya ve çeşitli Afrika ülkelerinden de çok sayıda misafir izledi. KKTC siyasi olarak birtakım sorunlarla mücadele etmesine rağmen birçok yabancı, ülkelerinin tanımadığı topraklarımıza kilometrelerce yol kat ederek gerek maratona katılmak gerekse de yarışmayı izlemek için geldi. Bu bizler için çok anlamlı. Bu insanlara böyle bir organizasyonda yer almalarından dolayı teşekkür ederim. Etkinliğin düzenlendiği İskele Long Beach KKTC’nin çok güzel ve yabancı turistlerce çok tercih edilen bir bölgesi. Farklı ülkelerden maratona katılan yarışmacılarımızla kardeşliği, birlikteliği, sporu ve barışı hep beraber yaşadığımız ve ortak olduğumuz için mutluluk duyuyorum. Emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ederim.

Tatar: Yabancıların yatırımları, 144 farklı ülkeden öğrencinin üniversitelerimizde okuması bizim burada kabul edildiğimizi gösterir

Sizleri de burada görmekten mutluluk duydum” diyerek konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Tatar, son yıllarda birçok yabancının KKTC’ye yapılan tüm siyasi engellemelere rağmen adadan arsa, daire, villa satın aldığına dikkat çekerek, “Buraya gelmişler mal mülk almak yani yatırım yapmak için topraklarımızı tercih etmişler. İşyerleri kurmuşlar. Böylece buradaki ekonomik ve sosyal hayata da katkıda bulundular. İran’dan, Kazakistan’a, İngiltere’den Almanya’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan, yatırım yapmış insanlar var. Buradaki yabancılara da şu mesajı veriyorum, biz vardık, var olacağız. Onların da burada olması bizi memnun eder. Çünkü onlar bir bakıma KKTC’yi tanıyorlar ki buradalar. Tüm siyasi sorunlara rağmen ülkeye inanarak yatırım yapan yabancıların Kıbrıs Türklerinin uluslararası topluma dahil olmayı hak ettiği mesajını veriyor. Bizim üniversitelerimizde 144 farklı ülkeden öğrenci var. Çok farklı ülkelerden buraya yerleşenler var. Dolayısıyla KKTC siyasi anlamda tanınma sıkıntısı yaşamış olsa bile birçok milletten öğrenci olsun, iş insanları ve yaşamak için burasını seçenler olsun bizim burada kabul edildiğimizi gösterir. Kabul ediyorlar yani onun için buradadırlar.” dedi.

Tatar: Paskalya Bayramı için Güney Kıbrıs Rum Liderini arayarak, tüm insanlık için sürdürülebilir barış, istikrar ve iş birliği temelinde bir gelecek temennisinde bulundum

Son günlerde Türkiye’deki deprem ve Yunanistan’daki sel felaketleri sonrası iki ülke aralarındaki yüksek tansiyonu ve gerginlikleri bir kenara atarak dostça kardeşçe kucaklaştılar ve birbirlerinin yaralarına merhem oldular. İki ülke arasında şimdi sıcak rüzgarlar esiyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle yanıt verdi:

Bu işin güzel tarafı. Hatta ben de bugün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis’i arayarak, kendisinin, ailesinin ve Ortodoks Rum halkının Paskalya Bayramı’nı kutladım. Tüm insanlık için sürdürülebilir barış, istikrar ve iş birliği temelinde bir gelecek temennisinde bulunarak, iyi dileklerimi ilettim. İki halk yıllarca aynı coğrafyada dostça yaşadı. Doğal felaketlerden dolayı yakınlaşma, duygusallık, insanlık o başka bir şey, ancak siyaset başka bir şey. Bizim Kıbrıs’ta kendi milli davamız ve bunun esasları var. Bu noktada da bence kimse geri adım atamaz. Bizim buradaki varlığımız, Türkiye’nin güvenliğiyle birlikte milli ve ulusal çıkarlarımız bu siyasetin devamındadır. Bu siyaset gevşetilirse çok şeyler kaybederiz ve bunun geri dönüşü de olmaz. Onun için o ayrı bu ayrı diye değerlendiriyorum.”

Sıcak rüzgarlar Kıbrıs’a da essin

Cumhurbaşkanı Tatar “Türkiye ve Yunanistan arasında esen olumlu sıcak rüzgarlar Kıbrıs’a da essin” desek sorusunu ise şu yorumda bulundu:

Essin, yıllardır istediğimiz ve beklediğimiz bir rüzgar bu. Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs’taki Rum halkı kadar eşit. Bizler Kıbrıs’taki gerçeklerin artık görülmesini, yani eşitlik ve adalet istiyoruz. Kıbrıs Türk Halkı mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyecek. KKTC olarak hakkımızı savunuyoruz. Rum komşularımıza saygı duyuyoruz ama biz de aynı saygıyı görmek istiyor ve bekliyoruz. Ancak Rumların bütün isteği Girit’te olduğu gibi Kıbrıs adasının tümünü de Yunan adası yapmak. Bizim atalarımız 1571’den 1878’e kadar hatta 1923’e kadar burada Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında olan bir adadan bahsetmekteyiz. Çok uzun bir dönem bizim atalarımız buradaydı. Bizler de o dönemden beri buradayız, 450 senedir. Bu topraklardan tarihte Lüzinyanlar, Venedikliler gibi birçok medeniyet geçti. Ama Rumlar İngiltere yönetimi döneminde geldi. Onun için bizler kesinlikle Rumlar’dan daha az hak sahibi değiliz. Hakkımızı sonuna kadar savunmak durumundayız ve görülen tüm bu gelişmeler KKTC adına bizim siyasi gücümüzü ve siyasi varlığımızı her geçen gün daha da güçlendirmekte. Kıbrıs adasının konumuna bakıldığında, doğal kaynaklardan tutun; turizm, yükseköğretim ve su projesi ile tarım faaliyetlerinde görülen artış, bütün bu sektörleri besleyen ve onlara hizmet eden yan sektörlerle 60 yıldır Kıbrıs’ta iki devlet varlığını sürdürüyor. Bizim kendi ayrı bir devlet olarak varlığımızı sürdürmemiz bizler için vazgeçilmezdir. İki devlet modelinde kazan kazan stratejisiyle birlikte geleceği kurabiliriz. Bu sebeple yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devletin işbirliği anlaşması mutlaka olmalı. Kıbrıs’ta adil kalıcı sürdürülebilir bir çözüm için en doğru model ise iki devletli çözüm modeli.”