Fransız adaleti, 39 yaşındaki Durov'u, platformu Telegram'daki iletişimlerin dinlenmesine izin veren bilgileri sağlamayı reddederek yetkililerle işbirliği yapmamakla suçluyor.
Dünya çapında 900 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu iddia edilen bu şifreli mesajlaşma hizmeti, organize bir grupta uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk pornografisi, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi çeşitli suç faaliyetleri için verimli bir zemin oluşturmakla suçlanıyor. Durow, Fransız kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddettiği için Fransa'da tutuklama emriyle aranıyordu.
Durov'un tutuklanması dünya çapında tepkilere yol açtı. Edward Snowden ve Elon Musk gibi isimler Telegram kurucusuna desteklerini ifade ettiler. Rusya'da Kremlin, Durov'a yönelik "gözdağı verme girişimi" olarak algıladığı olayı kınadı ve yapılan suçlamaların ciddi olduğunu ve sağlam delillerle desteklenmesi gerektiğini hatırlattı. Hatta Duma başkan yardımcısı Vladislav Davankov, Moskova'daki Fransız büyükelçiliği önünde Telegram logosu şeklinde kağıt uçaklar yerleştirerek sembolik bir gösteri bile düzenledi.
Durov'un ikamet ettiği ve Fransız ve Rus vatandaşlığının yanı sıra vatandaşlığını da taşıdığı Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa'dan acil konsolosluk erişimi talebinde bulundu. Ülke, vatandaşlarının durumundaki gelişmeleri yakından izliyor.
Gizliliğin korunması ve kişisel verilerin istismar edilmemesi konusundaki kararlılığıyla öne çıkan Telegram, Dijital Hizmetler Yönetmeliği de dahil olmak üzere Avrupa yasalarına uygunluğunu bir kez daha doğruladı. Şirket, platformda işlenen suiistimallerden Durov'u şahsen sorumlu tutmanın saçma olduğunu düşündü.
Emmanuel Macron, bu tutuklamanın siyasi bir karar olmadığını, bağımsız bir adli soruşturmanın sonucu olduğunu açıkça belirterek, Fransa'nın ifade ve iletişim özgürlüğüne bağlı kaldığını vurguladı. Bununla birlikte, bu olay Fransa, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki diplomatik gerilimi artırmaya devam ediyor ve uluslararası düzeyde olası yansımaları da var. (Kaynak: Entrevue.fr)