“Özgürlüğün Sesi” adlı sergi Köln, Oberhausen ve Oberursel'den sonra Hamburg, Ulm, Nürnberg ve Frankfurt olmak üzere, 4 ayrı kentte daha ziyaretçiyle buluşacak. Sergilerde, görülmüştür kolektifi kurucularından yazar Adil Okay ile söyleşiler yapılacak.

Uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu, içlerinde yazar ve şairlerin de yer aldığı 50 mahpus ile farklı coğrafyalarda yaşayan 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerinin buluşmasını sağlayarak “Özgürlüğün Sesi” adlı yeni bir proje hazırladı. 

İçeriden dışarıya, dışarıdan içeriye bir köprü: Özgürlüğün sesi

Sergiyi, uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu gerçekleştiriyor.

Fazıl Say'dan barış mesajı: "Savaş, evrendeki en anlamsız şeydir" Fazıl Say'dan barış mesajı: "Savaş, evrendeki en anlamsız şeydir"

Sergi 4-5 Kasım – 19 Kasım tarihleri arasında Almanya'da 4 kentte daha açılacak.

Serginin yapılacağı kentler ve tarihleri şöyle:

4-5 Kasım Hamburg
11-12 Kasım Ulm
13 Kasım Nürnberg
19 Kasım Frankfurt

Sergi düzenleyicilerden Adil Okay çalışmalarını şöyle özetliyor.  “… Farklı hapishanelerde kalan 50 mahpusa mektup yazdık. Özgürlük temalı yazı istediğimizi ifade eden mektupların bazıları mahpuslara ulaşamadan kayboldu, ulaşanlara verilen yanıtların birçoğunu da kimliği bilinmeyen virüsler yok etti. Yanıt alamadığımız tutsaklara faks çektik. Bazılarının aile bireylerine ulaşıp mesaj ilettik. Ve nihayet bir yıllık uğraştan sonra Redfotoğraf Grubundan, Görülmüştür Kolektifinden ve tutsak yakınlarından bir grubun özverili, sabırlı çalışması sonuç verdi. 50 tutsağın daha önce yayımlanmamış, özgün özgürlük betimlemesini bir araya getirdik.”

Cezaevleri yönetimlerinin engellemelerine rağmen aylar süren çabalar sonucunda sergiyi yapmayı başardıklarını ifade eden Adil Okay, “Sergi hazırlık sürecinde mahpuslara ulaşmakta zorluk yaşadık. Hazırlık sürecimiz bu anlamıyla uzun zamana yayıldı. Sergilerle içerideki mahpuslara moral veriyoruz. Öyle ki sergiye katılan bir mahpus, “önceden yazdıklarımız suya yazılmış gibi oluyordu, şimdi sizinle birlikte insanlara ulaşıyor” dedi. Yine mahpuslardan Aynur Epli'nin çizimlerini beğenen bir dostumuz onun resim malzemelerini karşıladı. Bunun gibi yaşanan birçok güzel şey bizlere de mahpuslara da moral veriyor. Bu anlamda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Sergi hakkında bilgi:

Uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu  “Özgürlüğün Sesi” adlı yeni bir sergi hazırladı. Serginin hazırlık aşamasında içlerinde yazar ve şairlerin de yer aldığı 50 tutsak ile farklı coğrafyalarda yaşayan 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerinin buluşması sağlandı. Kolektif bir çaba sonucu hazırlanan sergiye katılan fotoğrafçılar arasında Yeşim Ağaoğlu, Ümit Kıvanç, Sedat Suna, Yücel Tunca, Özcan Yaman, Özcan Yurdalan, Dora Günel, Mehmet Özer, Sultan Esen gibi birçok sanatçı bulunuyor.