GIEßEN'DE PASKALYA YÜRÜYÜŞÜ
Önce barış çemberi oluşturduk. Ardından Gießen şehrinin İstiklal Caddesi görünümünde caddeden yürüdük.
Ve çiftçilere de destek vermek üzere halk pazarının içerisinde yürüyüşümüzü tamamladık. Tepkiler-destekler muhteşemdi!
İstisnasız her yıl katılırım bu yürüyüşe: İlk kez bu kadar çok insanın gözyaşlarını tutamadığına tanık oldum: İyi ki varız!
İlk Ostermarsch 66 yıl önce İngiltere'de nükleer silahlara karşı başlatılıyor. Almanya'da 1960'da başlıyor, 1967'de 200'ü aşkın şehirde gerçekleştiriliyor...
4 Nisan 1958'de, İngiltere’de örgütlenen “Nükleer Silahsızlanma Kampanyası” ilk Paskalya Yürüyüşü’nün yapılması çağrısında bulunur. Göstericiler Londra'dan İngiliz nükleer silahlarının geliştirildiği Adlermaston'a kadar 80 kilometrelik bir yolu yürüyerek kateder.
Almanya’daki ilk Paskalya Yürüyüşü ise 1960’ta başlatılır. 1967’de üniversite öğrenci hareketiyle birlikte 200’ü aşkın şehre yayılarak devam eder. Dönem dönem çeşitli aksaklaklıklar yaşansa da 80’lerde kurulan “Barış Ağı-Barış İnisiyatifi” örgütlenmesiyle süreklileştirilir.
Önce barış çemberi oluşturduk. Ukrayna'da, Filistin'de-Ortadoğu'da hayatını kaybedenleri andık. Onlar için tarihi-Ostermarsch'la özdeşleşmiş barış şarkılarını haykırdık. Ardından üreticilere-çiftçilere de destek vermek üzere halk pazarının içerisinden Çav Bella'yla yürüdük.
Tüm konuşmalar: "Medyanın tüm manipülasyonlarına rağmen haykırıyoruz. Tüm bu roketlerle-mermilerle-santrallerle beslenemeyeceğimiz; bunların insanlık açısından bir besin değeri taşımadığı apaçık. Hayatın tüm alanlarına ayrılan ödeneklerdeki kısıtlamalar, silah üretimine bu yıl ayrılan bütçe dahi apaçık bir savaş hazırlığının ifadesidir." biçiminde noktalandı ve " "Savaş"ı değil "Barış"ı haykırmaya devam edeceğiz" -bu Brecht'in bilinen şiirinden bir slogandır- denildi.
En son dakikalarda: Şehrin Koca Çınarları'yla Enternasyonali patlattık ortakça...