İzlanda'daki kadınlar ve LGBT bireyler, ülkenin devam eden cinsiyet dayalı ücret farkı ve yaygın cinsiyete dayalı şiddeti protesto etmek amacıyla salı günü greve gitti.

Bu eylem, İzlanda kadınlarının topluma değerlerini kanıtlamak için hem evde hem de iş yerinde çalışmayı reddettiği ilk grevden 48 yıl sonra geldi. 

Tarihlerindeki ilk grev bir kadın devlet başkanı seçilmesini sağlamış ve görülmemiş bir toplumsal devrimin yolunu açmıştı.

Ülkenin tüm sektörlerindeki kadın işçiler, bir 'kvennafri' yani 'kadınlar için bir gün tatil' diyerek işlerini bırakıyorlar. Bu eyleme katılanlar arasında kadın başbakan Katrin Jakobsdottir de bulunuyor.

Jakobsdottir yaptığı açıklamada "İzlandalı kadınlarla dayanışma gösteriyorum" dedi.

İzlanda Kamu Çalışanları Federasyonu üyesi ve grevin organizatörü Finnborg Salome da başbakanın katılımından memnun:

"Başbakanımızın da grevde olması harika, bu ne kadar önemli olduğunu gösteriyor, herkesi cesaretlendiriyor. Ayrıcalıklı bir pozisyonda olsa da, İzlanda'daki tüm kadınlar için eşit haklar için savaşıyor."

Hastalığından ilham aldı: Tüm dünyaya satmak istiyor Hastalığından ilham aldı: Tüm dünyaya satmak istiyor

Grev tarihi sembolik olarak 1975 yılındaki ilk grevle aynı güne denk getirildi. O yıl, veriler, kadınların yüzde 90'ının söz konusu kvennafrí'ye katıldığını gösteriyor.

O ilk grevde iş yerleri boşaldı ve sokaklar kadınlarla doldu. Başkent Reykjavik'te 25.000 kadın toplandı ki İzlanda'nın o dönem toplam nüfusu sadece 210.000 kişiydi. 

Kadınların çoğunluğunu oluşturduğu sağlık ve eğitim gibi sektörlerin bu grevden özellikle etkilenmesi bekleniyor.