Karar AB ülkelerinde sessizlikle karşılanırken, Hindistan hükümetinin ABD'den gelen taleplere rağmen Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve bağlı kuruluşları yönelik yaptırımlara katılmayı reddettiği belirtildi.

ABD’li teknoloji devi Meta’dan yapılan açıklamada, “Dikkatli bir analizin ardından, Rus devlet medyasına yönelik adımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve ilgili kuruluşlar, dış müdahale faaliyetleri nedeniyle uygulamalarımızda dünya genelinde engellendi” ifadesine yer verildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Rossiya Segodnya medya grubu ve bağlı kuruluşları RIA Novosti, Russia Today (RT), Sputnik ve Ruptly'ye yaptırım uyguladığını açıklamıştı. Yeni kısıtlamaların aynı zamanda Rossiya Segodnya Medya Grubu'nun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ve RT'nin bazı üst düzey yöneticilerini de kapsadığı belirtilmişti.

Washington ayrıca ‘Kremlin destekli’ olduğu iddia edilen medya kuruluşları adına hareket ettiği iddia edilen kişilere vize verilmesini kısıtlayan yeni bir politika duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni yaptırımların bireysel olarak Rus gazetecileri hedef almadığını, “yasadışı faaliyetlerde bulunduğu” iddiasıyla ‘kara listeye’ alınan kuruluşların çalışanlarına yönelik olduğunu belirtmişti.

Rossiya Segodnya Medya Grubu ve RT televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Ukrayna'daki durum ve özel askeri harekat ile ilgili gerçekleri aktardıkları için ABD’nin yaptırım uyguladığını dile getirmişti.

'Yeşil Pasaport' haberi sonrası linçe uğrayan Ali Gülen: 'AB uyanırsa' diye korkuyorlar 'Yeşil Pasaport' haberi sonrası linçe uğrayan Ali Gülen: 'AB uyanırsa' diye korkuyorlar

'HİNDİSTAN, SPUTNİK VE RT'YE YAPTIRIM UYGULAMAYI REDDETTİ'

Hindistan hükümetinin ABD'den gelen taleplere rağmen Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve bağlı kuruluşları Sputnik, Russia Today (RT), RIA Novosti ve Ruptly'ye yönelik yeni yaptırımlara katılmayı reddettiği belirtildi.

Hindistan'da yayın yapan 'Hindu' gazetesi, kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD'li yetkililerin Rus medya kuruluşlarına yaptırım uygulanması konusunda Hindistan Dışişleri Bakanlığı'yla temas kurduğunu yazdı.

Hindistan'ın ABD'ye olumsuz yanıt verdiğini aktaran gazete, "Dışişleri Bakanlığı bu konudaki sessizliğini korusa da, hükümet yetkilileri Hindistan'ın bu tür tartışmalarla ilgisi olmadığını belirtti" ifadelerine yer verdi.

Gazeteye demeç veren eski bir diplomat, medya kuruluşlarını yasaklamanın Batılı ülkelerin 'çifte standart uygulamalarını' gözler önüne serdiğinin altını çizdi.

RT, SPUTNIK, RIA NOVOSTI VE RUPTLY'YE YAPTIRIM KARARI ALINMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı, Rossiya Segodnya medya grubu ve bağlı kuruluşları RIA Novosti, Russia Today (RT), Sputnik ve Ruptly'ye yaptırım uyguladığını açıklamıştı. Yeni kısıtlamaların aynı zamanda Rossiya Segodnya Medya Grubu'nun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ve RT'nin bazı üst düzey yöneticilerini de kapsadığı belirtilmişti.

Ayrıca ABD Adalet Bakanlığı, RT çalışanları Konstantin Kalaşnikov ve Yelena Afanasyeva'yı, sosyal medyada yayınlanan bazı videoların prodüksiyonunu gizlice finanse etmeye yönelik bir plan oluşturmakla suçladığı bir açıklama yayınlamıştı.

Açıklamada, çok sayıda takipçisi olan sosyal medya fenomenleriyle anlaşan bir şirkete yaklaşık 10 milyon dolar gönderdikleri, fenomenlerin de YouTube'da 16 milyondan fazla izlenen yaklaşık 2 bin video yayınladıkları iddialarına yer verilmişti.