Türkiye'de MLKP operasyonu: 37 şüpheli gözaltına alındı Türkiye'de MLKP operasyonu: 37 şüpheli gözaltına alındı

Yönetmen Ümit Kıvanç’ın imzasını taşıyan ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yapımcılığını üstlendiği Madımak Katliamı belgeselí, 2 Temmuz tarihinden itibaren Avrupa başta olmak üzere yurt dışında birçok ülkede özel gösterimlerle izleyicisi ile buluşacak.

Madımak Katliamı belgeseli, Alevi toplumunun uğradığı baskılar, eşitsizlikler, ayrımcı politikalar, pogromlar ve katliamlar karşısında verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor.

 İki bölümden oluşan belgeselin müzikleri Erdal Erzincan’a ait.

2 Temmuz'dan itibaren Avrupa'da birçok kentte gösterilecek olan belgesel için yazılı bir basın açıklaması yapıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Madımak Katliamını Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız...

İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır.

Sivas katliamı, 31 yıl önce, 33 canımızı içimizden kopararak, aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak tarihe kara bir gün olarak geçmiştir.

Katliam sonrası hukuki süreç, başından itibaren olayı aydınlatıp faillerin cezalandırılmasından ziyade olayı örtbas etmek ve katil ve failleri aklama sürecine dönüşmüş, katledilenlerin aileleri ve avukatlarına her türlü zorluk çıkartılmış, tehdit edilmiş, gözdağı verilmiştir.

Yapılan göstermelik yargılamada sanıkların avukatlığını yapan kişiler, sonrasında adeta ödüllendirilerek milletvekili, bakanlık ve belediyelerde önemli görevlere getirilmişlerdir.

Madımak’ta vahşeti tertipleyen veya katliamda parmağı olanlardan 8`i Almanya’da yaşıyor. Geçen yıllar içinde haklarında Interpol ile arama kararı bulunmasına rağmen Türkiye bu katillerden bazıları için iade talebinde bile bulunmadı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) kurduğu Madımak Katliamı Hafıza Merkezi çalışması kapsamında Madımak Katliamına ilişkin toplumsal hafızayı canlı tutmak ve yaşananların eksiksiz bir arşivini, Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Web Belgeseli, Sözlü Tarih Anlatımı ve Belgesel Film ile oluşturulmuştur.

Çok Kötü Bir Şey Oldu” – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film belgeseli, 127 kişiyle gerçekleştirdiği sözlü tarih görüşmeleri ve arşiv görüntülerini içermekte olup,  2 Temmuz tarihinden itibaren Almanya başta olmak üzere yurt dışında birçok ülkede özel gösterimlerle izleyicisi ile buluşmaya hazırlanmaktadır. Hamburg`da da aynı gün Dammtor Cinemaxx salonunda yüzlerce insanımızın gösterdiği duyarlılık refleksiyle, biletleri bitirme noktasına getirmiştir.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezinin kurulmasıyla, Türkiye tarihinde yaşanan bir katliam, ilk defa bu kadar farklı ve tüm yönleriyle kapsamlı proje ve çalışmalarla ele alınmıştır.

Bu katliamın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı sarmak ve vicdanlarımızda yarattığı utancı temizlemek, demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle yapabileceğine inanıyoruz. Birlik ve dayanışma içinde, geçmişin yaralarını sararak, barış ve hoşgörü dolu bir gelecek inşa etme çabamızda bu proje önemli bir adım olmuştur.

2 Temmuz günü Hamburg Cinemaxx Salonunda bu katliamın birçok bilinmeyen yanlarıyla yüzleşmek adına tüm duyarlı kamuoyu ile orada olma çağırımızı yineliyoruz!

Zorbalığa karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz."

AABF Kuzey Bölge Temsilciği

Hamburg Alevi Kültür Merkezi

Hamburg Alevi Toplumu – Haak-Bir

Bergedorf Alevi Kültür Merkezi

Alevi Kültür Merkezi Harburg

Geestacht Alevi Kültür Merkezi

Hamburg Alevi Vakfı

Belgesel Filmin İzlenmesinde Dayanışma Gösteren Dernekler:

Demokrat Çorumlular Platformu -Hamburg

Kuzey Almanya Tokatlılar Derneği

DIDF-Hamburg, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu

CHP Hamburg Birliği

Demokrat Hamburg Kültür Derneği

Hamburg Fenerbahçeliler Derneği

Hamburg Beşiktaşlılar Birliği

Kuzey Almanya Beşiktaşlılar Birliği

Hamburg Galatasaraylılar Derneği