Almanya'da Korona nedeniyle hayatını kaybeden göçmen kökenlilerin sayısının Almanlardan daha fazla olduğu belirtilmektedir.
Bu sonucun Almanya'da yaşayan göçmenlerin mali durumlarının kötü oluşundan da kaynaklandığı ifade edilmektedir.
Araştırmalara göre Almanya'daki göçmen nüfus ortalama olarak toplam nüfustan daha gençtir.
Birçok haberde göçmen kökenlilerin hastalığın ölümcül seyri açısından yüksek riske sahip oldukları yer almıştır.
Almanya'da İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgilere dayanan bir araştırmada koronadan ölenlerin sayısı belirli yaş grupları için 2019'dan 2020'ye kadar yapılmıştır.
Buna göre göçmenlerin Almanlara göre ekonomik durumunun daha düşük olduğu dikkat çekmektedir.
45-64 yaş grubundaki Almanlarda hayatını kaybedenlerin sayısının yüzde 1,1 olduğu aktarılmaktadır.
Öte yandan Almanlara kıyasla aynı yaştaki göçmen kökenlilerdeki ölümler ise yüzde 9 olarak tespit edilmiştir.
Göçmenlerde daha yüksek ölüm oranının bir başka nedeni olarakta, genellikle küçük evlerde sıkışık yaşam koşullarında yaşayan ve virüsün bulaşmasını kolaylaştıran koşullar belirtilmektedir.
Ayrıca göçmenlerin imalat sanayii, inşaat, büyük mutfaklar veya mezbahalar gibi ağır iş kollarında çalışmaları korona virüsün daha sık bulaşmasına gerekçe olarak gösterilmektedir.
Yine bu alanlarda çalışanların pandemi ve koronadan korunma önlemleriyle ilgili bilgileri yeterince dikkate almadıkları da başka bir gerçeklik olarak açıklanmaktadır.
Yoksulluğun sağlık riskine ek olarak; ırkçılık, milliyetçilik ve yabancı düşmanlığının Alman olmayanlar arasında adeta paralel bir toplum benzeri kapalı yaşam tarzını geliştirdiği ve gettolara sıkışmalarından kaynaklı hastalık riskinin arttığı vurgulanmaktadır.
Almanya'da göçmen yerleşik nüfusun sayısı toplam nüfusun (2020'de) yüzde 12,7'sini oluşturuyor.
Kesin olmamakla birlikte bazı araştırmalara göre aşı karşıtı göçmen sayısının da yüksek oranda olduğu açıklanmaktadır.
Göçmen kökenlilerin bir kesminin de yeterince Almancaya hakim olamadıkları için korona konusunda gerekli önlemleri zamanında almada sorunlar yaşadıkları kamuoyuna çaşitli kereler yansımıştı.
Hükümet çevrelerinin göçmenlerin ana dillerinde yeteri kadar enformasyon ağırlıklı bilgiler veren bildiri ve açıklamalara yer vermedikleri, sadece sosyal medya üzerinden ve basın aracılığı ile buna önem verdikleri bilinmektedir.
Kısacası; Koronaya karşı alınan tedbirler ve kurallar sık sık değiştiği için çoğu göçmen azınlık bu değişimi zamanında fark edememektedir.
Koronaya karşı kapsamlı ve kalıcı önlemler için mevcut hükümet ve sağlık bakanlığı tarafından göçmen azınlıklar için kendi ana dillerinde açıklayıcı bilgilere ve gerekli tedbirler listesine acil olarak ihtiyaç vardır.
Göz ardı edilmemesi gereken bir başka gerçeklik ise, aşı karşıtı göçmenlere aşının yaşamlarındaki faydaları ve hayati önemi bilimsel olarak Almancanın yanında değişik dillerde de açıklanmalı ve en geniş kamuoyu bilgilendirilmelidir.