Kirli savaşın sona ermesi için barış gerekir

Son günlerde uluslararsı basın kurumları ve ajanslar tarafından geçilen haberler şu şekilde:

ABD, USS Gerald R Ford uçak gemisiyle bazı savaş gemileri Doğu Akdeniz'e gönderdi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu sonrası, İsrail'e yardıma olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdi. ABD, USS Gerald R Ford uçak gemisiyle bazı savaş gemilerini Doğu Akdeniz'e gönderdi ve hazır bekliyor. vs vs...

Bölgeye Amerikan savaş uçakları taşıyan uçak gemilerini gelmiş olacak.
ABD, hem İsrail'e ekipman ve mühimmat desteği verecek hem de askeri yardımını önümüzdeki günlerde artıracak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in düşmanlarının bölgedeki son gelişmeleri fırsata çevirmeye çalıştığı, ABD'nin bunu engelleyeceği belirtildi.

ABD, özellikle Lübnan’daki Hizbullah hareketinin Hamas-İsrail savaşına dahil olmasını engellemek adımlar atıyor.

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.

İŞTE BU TEPKİLERDEN BAZILARI:

AVRUPA BİRLİĞİ: Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "İsrail ve halkına karşı başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas'ı kınarken, "İsrail'in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır." değerlendirmesini yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "İsrail ile tam dayanışma içindeyim" mesajını paylaştı.
KATAR: Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Filistin halkı ile devam eden şiddet olaylarında tek sorumlu İsrail" ifadeleri kullanıldı. İki tarafa da sükûnet çağrısı yapan Katar, uluslararası topluma, İsrail'in bu durumu kullanarak Gazze'deki Filistin halkına karşı orantısız müdahale başlatmasını engelleme çağrısında bulundu.
KUVEYT: Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgalinin kardeş Filistin halkına yönelik apaçık ihlalleri ve saldırılarının sonucu olarak abluka altındaki Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan gerilimden endişe duyulduğu" kaydedildi. Gazze Şeridi'ndeki olaylarla ilgili uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletlerin (BM) "üzerine düşen sorumluluğu" üstlenmesi ve yaşanan şiddet olaylarını durdurması istenen açıklamada, Filistin halkına koruma sağlanması ve İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri ve Yahudi yerleşim birimlerini genişletme politikası başta olmak üzere kışkırtıcı uygulamalarına son verilmesi gerektiği vurgulandı.

SAVAŞ DÜNYAYA YAYILABİLİR

Savaş dünyaya yayılabilir: Çin Doğu Akdeniz’e 6 savaş gemisi gönderdi İsrail’in Filistinli sivillere yönelik katliamları sürerken, bölgede farklı ülkelerin faaliyetleri artıyor. Son olarak Çin’in 6 savaş gemisini Doğu Akdeniz’e gönderdiği iddia edildi.

İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarda 18. güne girilirken İsrail’in Gazze tarafındaki sivillere yönelik katliam saldırıları durmak bilmiyor.

Bölgede hayatını kaybeden Filistinli sivillere, Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin İsrail'e yönelik güç temerküzünün ardından İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinliyi daha katlettiği açıklandı.

RUSYA'NIN İSRAİL-HAMAS SAVAŞINA YÖNELİK TUTUMU

Gazze'deki insani durumun da istişare edildiğine değinilen açıklamasında Putin, 'Gazze'deki insani durumun aciliyetini, ilaç, gıda ve diğer hayati ürünlerin acilen ulaştırılması için şeride yönelik ablukanın kaldırılması' gerektiğini vurgulayan görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaline ilişkin ciddi endişeler de dile getirildi. "Sivillere yönelik şiddetin kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Putin, Ukrayna'da sivil halka attığı bombalarla iki yüzlü tutumunu unutmuş gözüküyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun, Hamas'a karşı da savaşmasını önerdi. Tel Aviv ziyareti sırasında, askerlerin eğitimi gibi deneyimlerden yararlanılması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: "terörist milis grubu olan İslam Devletine (İS) karşı kurulan uluslararası koalisyonun, aynı zamanda İslamcı Hamas'ı da hedef alması gerekiyor" görüşünü ileri sürdü. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Tel Aviv'de yaptığı görüşme sonrasında Fransa'nın buna hazır olduğunu söyledi. Bunun İsrail'in ve güvenliğinin çıkarına olduğuna, aynı zamanda aynı veya ilgili gruplar tarafından tehdit edilen bazı komşu ülkelerin de çıkarına olduğuna inanıyor. Macron'un söz konusu ettiği IŞİD'e karşı ittifak, 2014 yılında ABD'nin öncülüğünde kuruldu. Batılı ve Arap devletlerini kapsamaktadır. Yerel gruplarla birlikte önce Irak'ta, ardından Suriye'de terör örgütünü askeri olarak yenilgiye uğratmayı başardılar. Ancak IŞİD, saldırılarını sürdürüyor. Macron sözlerine şöyle devam etti: "Elysée Sarayı, terörle mücadele ittifakının deneyiminin artık Hamas'la mücadelede kullanılacağını duyurdu. IŞİD karşıtı koalisyon askerleri eğitti, bilgi paylaştı ve terörün finansmanıyla mücadele ettik" dedi

Türkiye ise iki yüzlü davranmaya devam ediyor. Filistin'de sivillerin ölümüne karşı çıkarken, Irak ve Suriye'de İsrail'in metoduyla sivil Kürt halkını bombalıyor.
Ortadoğu'daki bu kirli savaşlar devam ettiği sürece, çocuklar kadınlar ve çok sayıda sivil halk ölecektir.
Bu kirli savaş son bulması için taraflar masaya oturup, iki devlet anlayışı ile barışı sağlamalıdır.