Danimarka’da, küresel ısınmayı artıran karbondioksidi depolayan “deniz altı mezarlığı” dün açıldı. Danimarka, dünyada karbondioksidi farklı bir noktadan getirerek denize “gömen” ilk ülke olarak Kuzey Denizi’nin 1.8 kilometre altında karbondioksit depolamak için bir proje başlattı. 

Atmosferin daha fazla ısınmasını önlemek için karbonun enjekte edildiği karbondioksit mezarlığı, eski bir petrol sahasının bulunduğu yere inşa edildi. 

İngiliz kimya devi Ineos ve Alman petrol şirketi Wintershall Dea liderliğindeki “Greensand” projesinin, sanayi bölgelerindeki karbondioksit emisyonlarını depolayan diğer projelerden farklı olarak “uzaktan getirilen” karbonu depoladığı belirtildi.

Greensand projesinde karbonun, deniz yatağının 1.8 kilometre altındaki mevcut rezervuara enjekte edildiği Nini West platformuna, özel konteynerler tarafından taşındığı açıklandı.

Projede önce kaynağında tutulan karbondioksit sıvılaştırılarak gemiyle taşınıyor. Greensand’de karbonun, deniz yatağının 1.8 kilometre altındaki mevcut rezervuara enjekte edildiği Nini West platformuna özel konteynerler ile taşındığı açıklandı.

8,2 milyonluk hırsızlık davasında Yasemin G.'ye 6 yıl 9 ay hapis cezası 8,2 milyonluk hırsızlık davasında Yasemin G.'ye 6 yıl 9 ay hapis cezası

Greensand projesinin 2030 yılına kadar yılda 8 milyon tona kadar karbondioksit depolaması bekleniyor. Gelecekte sıvılaşmış karbondioksidin boru hatlarıyla taşınarak jeolojik boşluklar veya tükenmiş petrol ve gaz sahaları gibi rezervuarlarda depolanabileceği ifade edildi.