İspanya'daki sel felaketinde giderek ağırlaşan bilanço, iklim değişikliğinin sonuçlarıyla mücadeleye ilişkin soru işaretlerine yol açtı.

Sel felaketinden en büyük zararı gören ülkenin doğusundaki Valensiya özerk bölgesindeki Operasyonal Kontrol Merkezi, sel ve su baskınlarından dolayı bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 158'e yükseldiğini bildirdi.

Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Savunma Bakanlığı da felaket bölgesinde mevcut durumda arama ve kurtarma çalışmalarında 1064 askerin görev yaptığını, çok fazla sayıda kayıp kişi olduğunu açıkladı.

Valensiya'da halihazırda 150'den fazla yol trafiğe kapalı tutulup, Madrid-Valencia tren seferleri en az 15 gün durdurulurken güvenlik, su ve gıda sorunlarının olduğu bölgede 100 bine yakın kişiye elektrik verilemiyor.

Facebook'un sahibinden aşı itirafı: "Doğru olan paylaşımları silmemiz istendi" Facebook'un sahibinden aşı itirafı: "Doğru olan paylaşımları silmemiz istendi"

Ülkede hafta başında başlayan yoğun yağış kısa sürede sellere neden olan oldu. Yaşanan felaket, 1973'ten bu yana bir Batı Avrupa ülkesinde görülenin en ölümcülü olarak kayıtlara geçti.

GEÇ KALAN UYARI TEPKİLERE YOL AÇTI

İspanya ulusal hava durumu ajansı AEMET, selden en ağır etkilenen Valencia bölgesinde Salı günü kırmızı alarm verdi. Bölgede o gün içinde koşullar ağırlaştı. Ancak acil durum hizmetlerinin koordinasyonundan sorumlu bölgesel birimin faaliyete geçmesi akşam saatlerini buldu. Sivil koruma servisinin Valencia'da ikamet eden vatandaşlara evlerinden çıkmamaları uyarısını yapması ise ancak aynı akşam 20.00'de gerçekleşti.

Bölgede yaşayan çok sayıda kişi için bu, çok geç kalmış bir uyarıydı. Araçlarıyla daha önce yola çıkmış olanlar kendilerini azgın suların insafına kalmış bir şekilde yolda mahsur kalmış halde buldular.  Valencia'nın banliyösü Sedavi'de yaşayan 66 yaşındaki Julian Ormena, "Alarm verdiklerinde sular zaten gelmişti, artık bana selin geldiğini haber vermelerine gerek yoktu" diyor ve ekliyor: "Hiç kimse sorumluluk almaya gelmedi."

Zamanında yapılan hava durumu uyarılarıyla bu tür trajedilerin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten Reading Üniversitesi'nden hidroloji profesörü Hannah Cloke, Valencia'nın uyarı sisteminin başarısız olduğunu kaydetti. Cloke, "İnsanlar selle karşı karşıya kaldıklarında ya da uyarıları duyduklarında ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar" dedi. Aynı üniversiteden iklim riskleri ve dayanıklılık profesörü Liz Stephens da "Daha iyisini yapabilmek için gereken kaynaklara sahip olan ülkelerde insanlar öngörülebilir bu tür hava olayları nedeniyle hayatını kaybetmemeli" ifadelerini  kullandı.  

Fırtınaya Akdeniz'in sıcak suları üzerinde hareket eden soğuk havanın neden olduğunu belirten uzmanlar, bunun yılın bu döneminde sıkça görülen yoğun yağmur bulutlarını oluşturduğunu kaydediyor. Ancak Akdeniz'in ısınmasının da su buharlaşmasını artırarak sağanak yağışların daha şiddetli hale gelmesinde kilit rol oynadığı belirtiliyor.