Hamburg, Eylül 2022'de federal hükümet tarafından ilk reform duyurularının yapılmasının ardından, erkenden konut gideri yardımının aksamadan, ihtiyaç sahiplerine ulaşması için, ön çalışmalara başlamış ve ilk önlemleri almıştı. Bu doğrultuda bir Konut Gideri Yardımı Destek Birimi kurulmuş ve Aralık 2022'de de Merkezi Konut Gideri Yardımı Ofisi kurulmuştu.
Aralık 2022'den bu yana 19 binden fazla konut yardımı gideri başvurusunda bulunuldu. Halen her hafta yaklaşık 500 başvuru daha yapılıyor ve şimdiye kadar tüm yeni başvuruların neredeyse dörtte üçü karara bağlandı. Tahminlere göre Hamburg‘un, Federal Hükümetin yıl sonuna kadar üç kat daha fazla insana konut gideri yardımı sağlama hedefine ulaşması bekleniyor. Dar gelirli haneler konut gideri yardımı alma hakkına sahip. Yardımı alabilmek için geçimini sağlıyor olması gerekiyor. Yardımdan düşük gelirli mülk sahipleri de yararlanabiliyor. Geniş bilginin ve başvuru formlarının www.hamburg.de/wohngeld internet sitesinde bulunduğu belirtildi. Sayfada önemli bilgilerin, İngilizce, Fransızca, Ukraynaca, Rusça, Farsça, Arapça ve Türkçe dillerinde de yer aldığı ifade edildi.
Wohngeld Plus seit einem halben Jahr in Kraft
Seit 1. Januar 2023 ist die größte Wohngeldreform in der Geschichte Deutschlands in Kraft. Hamburg hatte sehr früh reagiert und bereits nach ersten Reformankündigungen des Bundes im September 2022 erste Maßnahmen ergriffen, eine Task Force Wohngeld gegründet und zum Dezember 2022 die Zentrale Wohngeldstelle eingerichtet. Seitdem sind über 19.000 neue Wohngeldanträge eingegangen. Jede Woche kommen rund 500 weitere hinzu, knapp Dreiviertel aller Neuanträge wurden bislang beschieden. Laut Prognose erreicht Hamburg bis Jahresende das erklärte Ziel des Bundes, dreimal mehr Menschen mit Wohngeld zu versorgen. Anspruch auf Wohngeld haben Haushalte mit einem eher geringen Einkommen. Der Bezug von Wohngeld setzt voraus, dass der sonstige Lebensunterhalt und ein Teil der Miete oder der finanziellen Belastung bei Wohneigentum durch eigenes Einkommen bestritten wird. Zahlreiche Formulare, Hintergründe und Informationen bietet die Website www.hamburg.de/wohngeld. Wesentliche Informationen sind auf Englisch, Französisch, Ukrainisch, Russisch, Farsi, Arabisch und Türkisch übersetzt.
Hamburg Anayasa Mahkemesi: Hakimlerin asgari yaşı düşürülüyor
Bugüne kadar Hamburg Anayasa Mahkemesi'nde ancak en az 40 yaşında olan insanlar hakim olabiliyordu. Almanya'daki diğer eyaletlerle kıyaslandığında Hamburg'da Anayasa Mahkemesinde görev almak için seçilme yaşı nispeten daha yüksek. Gelecekte böylesine önemli bir görev için daha genç anayasa hakimlerinin istihdam edebilmesinin önünü açmak amacıyla hükümet koalisyonu ortakları hakimler için seçilme yaşının düşürülmesi için parlamentoya bir önerge sundular. Bu şekilde gelecekte en az 35 yaşında olan hakimlerin Hamburg Anayasa Mahkemesi'nde görev alabilmeleri mümkün olacaktır.
Hamburgisches Verfassungsgericht: Senkung des Mindestalter für Richter:innen
Richter:in am Hamburgischen Verfassungsgericht können bisher nur Menschen werden, die mindestens 40 Jahre alt sind. Hamburg hat damit im bundesweiten Vergleich ein relativ hohes passives Wahlalter für dieses Amt. Um künftig auch jüngere Verfassungsrichter:innen für eine solch wichtige Aufgabe gewinnen zu können, setzen sich die Regierungsfraktionen mit einem Antrag für eine Senkung des Wahlalters ein. In Zukunft soll so auch Menschen mit einem Alter von mindestens 35 Jahren ermöglicht werden, ein Amt als Richter:in am Hamburgischen Verfassungsgericht zu übernehmen.
Barmbek Gençlik Evi için 850.000 euro destek önergesi
Hükümet koalisyonu partileri ortak bir önergeyle Barmbek Gençlik Evinin yeni binası için Hamburg Tadilat Fonu 2030’den 850.000 euroluk destek sağlanmasını talep ettiler. Barmbek Gençlik Evinin eski binası, küf ve zehirli madde olan asbest kirliliği nedeniyle artık kullanılamaz hale geldiği için, yeni bir binanın inşası gerekli olmuş ve Hamburg Eyalet Parlamentosu 2021 yılında buna onay vererek, finansmanın sağlanmasını gerçekleştirmişti. Ancak artan inşaat malzemeleri maliyetleri nedeniyle, inşaat çalışmalarının planlandığı gibi devam edebilmesi için, ek ödenek sağlanması zorunlu oldu. Eyalet Maliye Bakanlığı, Tadilat Fonu ve Semt Fonu bütçesinden sağlanan toplam yaklaşık iki milyon euroluk ek finansman sayesinde yeni inşa için zaruri ihtiyaç karşılanmış olacak.
850.000 Euro für das Haus der Jugend Barmbek
Die Regierungsfraktionen wollen mit einem gemeinsamen Antrag zusätzliche Mittel in Höhe von 850.000 Euro aus dem Sanierungsfonds Hamburg 2030 für den Neubau des Hauses der Jugend Barmbek bereitstellen. Nachdem das alte Haus der Jugend aufgrund von Schimmelbefall und Asbestbelastung nicht mehr nutzbar war, hat die Bürgerschaft bereits im Jahr 2021 finanzielle Mittel für einen Neubau bewilligt. Aufgrund von gestiegenen Baukosten ist die Bereitstellung weiterer Mittel nötig, um die Bauarbeiten wie geplant fortzuführen. Mit zusätzlichen Mitteln aus der Finanzbehörde, dem investiven Quartiersfonds und dem Sanierungsfonds soll der Nachfinanzierungsbedarf in Höhe von rund zwei Millionen Euro gedeckt werden.
MS Stubnitz'in korunması için önerge
Koalisyon hükümeti partileri tarihi gemi MS Stubnitz'in korunması için ortak bir önerge sundular. Acil olarak ihtiyaç duyulan önlemler için Hamburg Tadilat Fonu 2030’dan, yaklaşık 210.000 euroluk bir kaynak sağlanması öngörülüyor. MS Stubnitz'in kültürel bir değer ve etkinlik mekanı olarak kalabilmesini sağlamak amacıyla, kapsamlı bir tadilata ve tersane masraflarına destek sağlanması hedefleniyor.
Antrag zum Erhalt der MS Stubnitz
Die Regierungsfraktionen setzen sich mit einem gemeinsamen Antrag für den Erhalt der MS Stubnitz ein. Aus dem Sanierungsfonds Hamburg 2030 sollen Mittel in Höhe von rund 210.000 Euro für die dringend erforderlichen Maßnahmen bereitgestellt werden. Damit der Kulturort MS Stubnitz bestehen bleiben kann, soll unter anderem eine Klasseerneuerung sowie ein Werftauf-enthalt finanziert werden. ( Kaynak: Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz)