Gözaltı morlukları neden olur? Çözümü nedir?
Daha yorgun ve yaşlı göstermesi sebebiyle pek çok kişi göz altı morluklarını azaltmanın ya da yok etmenin yollarını arıyor. Göz altı morlukları sebebiyle kimi cerrahi yöntemlere başvururken kimi de çareyi bitkisel yöntemlerde arıyor.
Gözaltı morlukları için kullanılabilecek pek çok bitkisel yöntem bulunuyor. Örneğin hindistan cevizi yağı ile her gece göz altlarına masaj yapılarak koyu halkalar azaltılabilir. Ayrıca hindistan cevizi yağı, cilt hücrelerini onarabilen E vitamini yönünden de zengindir. Göz altılarına pamuk yardımıyla gül suyu da uygulanabilir. Bunun için bir parça pamuk gül suyuna batırılıp göz kapakları üzerinde 10-15 dakika kadar bekletilebilir. Soğuk kompres ile genişleyen kan damarları daraltılabilir ve şişkinlik azaltılabilir. Bu sayede göz altındaki şişkinliğin inmesiyle birlikte koyu halkaların belirginliği de giderilebilir. Bunun için birkaç buz küpü temiz bir havluya sarıldıktan sonra göze uygulanabilir.
Soğuk çay poşetini göz altına uygulamak, kan damarlarını daraltarak ve kan dolaşımını uyararak morlukların giderilmesine yardımcı olabilir.
Göz altı morluklarına karşı salatalık da tercih edilebilir. Salatalık dilimi, limon suyunda 5 dakika bekletilip göz kapağı üzerinde bekletilir. Böylece koyu halkaların azalmasına yardımcı olabilir. Evde uygulanabilecek bir diğer ürünse süt. Soğuk süte batırılan pamuk parçası göz altına yerleştirilerek yorgunluğun ve göz altı morluklarının giderilmesi desteklenebilir.
Doğal yöntemlerin yanı sıra dermatologlar tarafından uygulanan yöntemler de mevcut. Örneğin lazer tedavisi ile göz altındaki damarlar ve damarların yüzeysel olmasından kaynaklı morluklar azaltılabiliyor. Ayrıca lazerler, derinin kollajenini artırarak alttaki damarların renginin yüzeye yansımasını azaltır. Bu uygulama ortalama 3-5 seans gerektiriyor. Göz altındaki cildin meyve asitleri ve benzeri solüsyonlar ile soyma işlemi de denenebilecek yöntemler arasında ve bu işleme "kimyasal peeling" adı veriliyor. Bu yöntem de göz altı koyuluğunun azaltılmasında oldukça etkili.
Göz altı morluklarının giderilmesindeki en etkili yöntemse göz altı dolguları. Kullanılan hyalüronik asit ile hem göz altındaki boşluklar dolduruluyor hem de cilt altına yerleştirilen bu dolgu, morlukların azalmasını sağlıyor Bu şekilde, göz altındaki çukurların ve morlukların azalması kişiye çok daha genç bir gürünüm kazandırıyor. Kullanılan hyalüronik asit, vücuda uyumlu bir madde ve zararlı değil. Hylüronik asit, zamanla vücut tarafından emiliyor ve yaklaşık 8 ay sonra tekrar uygulama gerektiriyor. Mezoterapi de göz altı morlukları için sık başvurulan yöntemlerden biri. Göz altlarına yapılan vitamin enjeksiyonuyla cildi gençleştirmede kullanılıyor ve bu şekilde morluklara da fayda sağlıyor.
Tırnaktaki beyaz lekeler, sağlık sorunlarının habercisi mi?
Güzel tırnaklar, bakımlı görünmenin yanı sıra sağlıklı olmanın da göstergesi, tırnakta oluşan beyaz lekelerse estetiğe gölge düşürmenin yanı sıra pek çok sağlık sorununun da habercisi.
Tırnaktaki beyaz lekeler sağlık sorunlarının habercisi olabilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, tırnaklardaki beyaz lekelerin altında yatan nedenleri anlattı. Buna göre tırnaktaki beyaz lekelenmeler, uzun beyaz dalgalanmalar şeklinde ve birden fazla tırnakta görülürse protein ve başka besin eksikliğinden, böbrek veya karaciğer rahatsızlığından kaynaklanabilir. Kısa beyaz ve yatay çizgilerse sıklıkla darbe sonucu oluşmuştur, sert cisimlere tırnaklarla müdahale edilmemesi şartı ile zamanla kendiliğinden kaybolur.
Tırnaklarda meydana gelen beyaz lekelerin tırnak kökünden ucuna kadar geniş alana yayılmaları ise arsenik zehirlenmeleri, çinko, selenyum, kalsiyum magnezyum ve manganez gibi minerallerin eksikliğinden de kaynaklanabiliyor. Bu tür beyazlıkların oluşması halinde kişilerin mutlaka kan değerine baktırması gerekiyor. Beyaz lekelerin oluşmasındaki diğer sebepler ise tiroit hormonlarının düzensizliği, kansızlık, keratin yetersizliği ve bazı ilaçların yan etkileri olarak karşımıza çıkıyor.
Tırnaktaki uzun süreli beyaz lekelerin ciddiye alınması ve önlem almak için geç kalınmaması gerekiyor. Tırnaklarınızda oluşan problemler için dermatoloji uzmanına giderek muayene olmalı ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılmasını sonrasında da nedene yönelik tedavinin verilmesini sağlamalısınız. Ojeler de tırnaklarda hava sirkülasyonunu engelleyerek dolaşım bozukluğu ile birlikte beyaz leke oluşmasına neden olabilir. Bunun yaşanmaması için sürülen ojeler uzun süre tırnakta tutulmamalı, gliserinli sağlıklı temizleyici ajanlarla çıkarılmalı, tırnakların nefes alması sağlanmalı.
Tırnaklardaki beyazlığın en yaygın sebeplerinden biri de protein eksikliği. Bu sebeple oluşan tırnaklardaki beyaz lekeler protein içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle çözüme kavuşabilir.
Tırnakların üzerinde oluşan beyaz lekeler özellikle ayak tırnaklarında mantar hastalığının başlangıcı da olabilir. Bazı cilt hastalıklarında da lökonişi denilen beyaz lekeler görülür. İlerlememesi açısından cilt doktoru tarafından tedavinin başlatılması ise şart. (Hürriyet)