ANKETLER:  SCHOLZ'UN PARTİSİ SPD İÇİN DURUM BIÇAK SIRTI 

Aşırı sağın olası seçim galibiyeti en çok Almanya'nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakanı Olaf Scholz'u endişelendiriyor.

Scholz, geçen günlerde Saksonya'nın başkenti Dresden'de Avrupa Birliği (AB) destekli çip fabrikasının temel atma törenine katıldı. Fabrikanın 8 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Ama bu çaba, seçim sonuçlarında SPD lehine çok da fark yaratacak gibi görünmüyor.

Scholz'un partisi SPD, Almanya'nın doğu eyaletlerinde popülaritesini kaybetmiş durumda. Kamuoyu yoklamalarına göre SPD'nin oy oranı hem Saksonya hem de Thüringen'de yüzde 5 ila 7 civarında seyrediyor. Yüzde 5'lik seçim barajını aşamamaları halinde Scholz, 2025 sonbaharında yapılacak genel seçimler öncesinde ciddi sınamalarla karşı karşıya kalabilir.

DW'nin sorularını yanıtlayan Dresden Üniversitesi'nden siyaset bilimci Hans Vorländer'e göre Scholz için bu seçimler önemli bir dönüm noktası olabilir.

Hamburg: 20 gün sürecek olan "Edebiyat ve Tiyatro Günleri" başlıyor Hamburg: 20 gün sürecek olan "Edebiyat ve Tiyatro Günleri" başlıyor

Scholz'un 2021 seçimlerinde Almanya'nın doğusunda büyük kazanımlar elde ettiğini anımsatan Vorländer, "Şimdi parlamentoya girmeyi başaramazlarsa o zaman SPD içinde Scholz'un liderliği ve bir sonraki seçimlerdeki başbakanlık adaylığı ile ilgili sorular gündeme taşınacaktır" değerlendirmesini yapıyor. 

AŞIRI SAĞCI AfD SEÇMENİ İKNA MI EDİYOR?

Nüfusu azalan doğu eyaletleri, hoşnutsuzluk ve korku batağına saplanmış görünüyor. Almanya'nın birleşmesinin, özellikle ekonomide yol açtığı etkileri halen sürüyor.

AfD işte bu korkuları ve kırgınlıkları beslemeyi bir sanat haline getirdi. Björn Höcke, Bad Langensalza'daki konuşmasını, insanları "ülkenin çöküşünü önlemek için kendisine oy vermeye" çağırarak bitirdi, "Bu seçimler bir gelecek isteyip istemediğimizle ilgili" dedi.

HÖCKE NEFRETİ KÖRÜKLÜYOR 

AfD'li Höcke, toplumda nefret ve düşmanlığı körükleyen söylemleriyle ün yapmış bir siyasetçi.

Höcke, travestilerin ilkokullarda seks eğitimi verdiğini, Almanya'da işlenen suçlardan göçmenlerin sorumlu olduğunu iddia ediyor. Bir zamanlar Doğu Almanya'yı yöneten komünist diktatörlük ile paralellikler kurup, hükümeti gittikçe otoriterleşmekle suçluyor.

Thüringen ve Saksonya'daki diğer tüm partiler ve özellikle de Scholz'un merkez sol koalisyonuna mensup olanlar, AfD'lilerin işte bu kışkırtmalarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor.

SAKSONYA VE THÜRİNGEN FARKI 

Thüringen'de son anketler AfD'yi yüzde 30 civarında gösteriyor. Merkez sağdaki Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) oy oranı ise yüzde 21. Saksonya'da ise durum farklı. Hem AfD'nin hem de CDU'nun oy oranı yüzde 30 civarında.

Thüringen son on yıldır Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow yönetimindeki Sol Parti tarafından yönetilirken, Saksonya 2017'den bu yana CDU’lu Başbakan Michael Kretschmer tarafından yönetiliyor.

SEÇİM SONUÇLARI ALMAN SİYASETİNİ NASIL ETKİLER?

BSW, aşırı sağcı AfD'ye mesafe koymuş, hatta herhangi bir işbirliğini reddetmiş olsa da, iki partinin ortak yönleri, onları birbirinden ayıranlardan daha fazla.

Tüm bunlar Scholz'un SPD'sini köşeye sıkıştırıyor. Ayrıca Almanya'nın doğusundaki bir başka eyalet olan Brandenburg'da da üç hafta sonra seçim var. Burada da AfD anketlerde önde gidiyor, SPD ve CDU ise ikincilik için yarışıyor.  (Deutsche Welle)