Almanya'nın önde gelen siyasi haftalık dergilerinden Der Spiegel'de yer alan habere göre, “Koronavirüs pandemisinin başlangıcında Federal Sağlık Bakanlığı’nın aşırı miktarda koruyucu maske satın alması, sürekli olarak yüksek stok seviyelerine ve önemli takip maliyetlerine yol açtı” denildi.
Federal Meclis Bütçe Komisyonu’na sunulan raporda, yüksek maske alımına kıyasla, pandemiyle mücadelede sağlanan faydanın ise asgari düzeyde olduğu vurgulandı. Raporun, kriz sırasında ciddi bir oranda yanlış planlama yapıldığını açıkça ortaya koyduğu belirtildi. Koronavirüs salgını zamanında 5.7 milyar koruyucu maske tedarik edilmiş, 1.7 milyarı Almanya’da olmak üzere sadece 2 milyarı dağıtılmıştı. Gerçekte ne kadar maskenin kullanıldığını belirlemek ise mümkün değil.
Ancak rapora göre 1.2 milyar koruyucu maske imha edildi ve 1.7 milyarının da muhtemelen yakılması planlanıyor. Buna ek olarak, hâlâ kullanılabilecek durumda olan ve ‘kullanım ve dağıtım konsepti’ bulunmayan yaklaşık 800 milyon koruyucu maske de mevcut. Raporda, bunların da bir noktada imha edilmesinin muhtemel olduğu ifade edildi. Sayıştay’a göre, 2023 sonuna kadar, sadece fazla tedarik edilen maskelerin yönetimi ve depolanması 460 milyon Euro’ya mal oldu ve bu yıl içinde 534 milyon Euro daha harcanması bekleniyor. Bunun dışında tedarikçilerle açılan davaların yasal masrafları da geçen yıl 113 milyon Euro’ya ulaştı.