Köln'de yapılan törende Doğan Akhanlı'ya ödülünü Ermeni soykırımı bağlamında bir ailenin hikayesini anlatan "The Cut" (Kesik) filmiyle son zamanlarda gündemde olan yönetmen Fatih Akın verdi.
Yazar ve uluslararası insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı kendisine İnsan Hakları Ödülünü veren Fatih Akın'ın son filmini överek söze başladı. Akhanlı, filmde şiddetle susmaya mahkum edilen kahramanın soykırım konusundaki suskunluğu bozduğunu ve kurbanların da dizi haline geldiğini söyledi.
'ÖDÜLÜ HAKSIZLIĞA UĞRAMIŞ İNSANLARLA DAYANIŞMAK DİYE ALGILIYORUM'
Akhanlı kendisine verilen ödül için ise şunları söyledi: " Bu ödül sadece Türkiye'deki yüzleşmeye değil, aynı zamanda Almanya'daki yüzleşmenin de başka biçimlerle sürdürülmesi için sarfettiğim çabam, ödülün gerekçesi olarak temellendirildi. Bu alanda insan hakları ve azınlık haklarıyla ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapan arkadaşlar, insanlar var çevrede. Bana verilen ödülün nedeni tek başına bu faaliyetimden dolayı değildir. Asıl nedenlerinden bir tanesi de haksızlığa uğramış olan insanlarla dayanışmak diye algılıyorum" dedi.
AKHANLI ÖDÜLÜ ADNAN KESKİN VE ELISABETH KÄSEMANN'A ADADI
Bugüne kadar Almanca ve Türkçe dillerinde yayınlanmış birçok Romanı, siyasal içerikli yapıtları ve tiyatro oyunu bulunan Doğan Akhanlı, törende bir konuşma yaptı. Kendisine verilen Georg Fritze Ödülünü iki kişiye adadığını açıkladı. 1991 yılında aranır durumda olduğu Türkiye'den kaçmasına yardımcı olan ve geçen yıl Köln'de kansere yenik düşerek vefat eden gençlik yıllarından yakın mücadele arkadaşı Adnan Keskin ile 1977 yılında Şili'de askeri darbeciler tarafından katledilen, Arjantin'da rejimin takibatına maruz kalanlara yardımcı olduğunu belirttiği Elisabeth Käsemann adlı tanımadığı Alman devrimci kadına adadığını açıkladı. Akhanlı "1977 yılında Elisabeth Käsemann'a sahip çıkmayan Almanya, ben Türkiye'de cezaevindeyken ziyaretime bizzat Konsolosunu gönderdi" hatırlatmasında bulundu.