Almanya uzun bir süredir AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki siyasete etkisini tartışıyor.

Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye yakın isimler tarafından kurulan DAVA (Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch- Çok Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak) adlı parti, 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine giriyor.

Almanya’da kurulan yasal bir parti olduğu için, yakında Alman seçimlerine de katılabilecek olan parti, Erdoğan ve AKP ile bağlantısı olan kişiler tarafından kuruldu.

16 Ocak’ta DAVA tarafından yapılan açıklamada, “DAVA’nın “mevcut partiler tarafından temsil edilmeyen pek çok vatandaş için yeni bir siyasi merkez” olduğu belirtildi.

Alman siyasetçiler de “Erdoğan ve AKP etkisi” üzerinden tartışmalara dahil oluyor.

DAVA partisinin potansiyelinin sadece Almanya’da 5 milyon oy olduğu öne sürülüyor.

Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild am Sonntag, seçime girme kararını değerlendirirken, yeni çıkan ama Nisan’da yürürlüğe girecek olan "Hızlı ve çifte vatandaşlık yasası"nı eleştirdi.

Bild gazetesi, DAVA'yı "katı milliyetçi, antidemokratik, İslamcı ve açıkça İsrail'den nefret eden" bir oluşum diye nitelendirdi. Almanya'da Müslüman kökenli 2,5 milyon Alman vatandaşının yaşadığına ve hükümetin Nisan ayında yürürlüğe sokmayı planladığı vatandaşlık yasasındaki değişikliklerle 2,5 milyon Müslümanın daha oy kullanma hakkına sahip olabileceğine dikkat çeken gazete, aritmetiksel olarak DAVA'nın 5 milyon oy potansiyelinin olacağını ileri sürdü.

Partinin ayrıca, ülkedeki göçmenlerin uyumunu ve birlikte yaşamayı tehlikeye atacağı yorumları yapılıyor. Birçok Avrupa medyasında benzer yorumlar yer alıyor. Böylece, 60 yılın ardından ilk kez çifte vatandaşlık yolunu açan gelişmeye karşı yeni bir cephe kurulmuş oldu.

Şu an sadece bir siyasi oluşum olan DAVA Partisi’nin AP seçimleri için duyurduğu adaylar arasında eski Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreterliği görevini yapmış olan Dr. Ali İhsan Ünlü ve 2010 yılında Almanya'da yasaklanmış  İHH Almanya eski Başkanı Dr. Mustafa Yoldaş da bulunuyor.

İLK AÇIKLAMA ZİNGAL'DAN GELDİ

Partinin kurucularının büyük çoğunun Türkler olduğunu, ancak tüm azınlıklara açık bir siyasi oluşum olduklarını ifade eden Zingal, şunları kaydetti: “AP seçimlerinde baraj söz konusu değil. Dolayısıyla az oyla vekil çıkarma imkanımız var. Yine de çok yoğun çalışmamız gerekiyor. İlk etapta seçim pusulasına girmek için hak kazanmamız gerekiyor. Bunu yapmak için de destek imzası (Almanya genelinde 4 bin imza) toplamamız lazım. Ardından seçim propagandalarımız tam manasıyla başlayacak. Umutluyuz, çünkü yoğun bir ilgi söz konusu.”

ALMAN SİYASİLERDEN SERT TEPKİ

Aşırı sağcı AfD'nin başbakan adayı Weidel Hamburg'da protesto edilecek Aşırı sağcı AfD'nin başbakan adayı Weidel Hamburg'da protesto edilecek

Erdoğan'ın Almanya'daki 'uzun kolu' şeklinde yorumlanan DAVA oluşumuna Alman siyasetçilerden tepkiler geldi. Yeşiller Partisi’nden Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, “Burada seçimlere katılan Erdoğan uzantısı bir siyasi parti ihtiyacımız olan son şey” dedi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)-Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ittifakından olan eski sağlık bakanı Jens Spahn (CDU/CSU) ise “Erdoğan-AKP'nin Almanya'daki bir uzantısı, ülkedeki bir başka aşırı parti olacaktır” ifadelerini kullandı. Göç ve güvenlik konularında uzman olan CDU/CSU’lu Christoph de Vries de “Türk-İslamcı bir parti” olarak tanımladığı DAVA ile Erdoğan’ın DİTİB’in yanı sıra başka bir araca daha sahip olduğunu ve güvenlik birimlerinin bu partiyi izlemesi gerektiğini söyledi.

DAVA'dan tepkilere yanıt: Doğru yoldayız

DAVA'nın kurucuları arasında yer alan Fatih Zingal kamuoyundaki tartışmaların içeriğine değinmeyerek "Siyasi oluşumumuz DAVA, Bild gazetesinin manşetine girmeyi başardı. Kuruluşundan bu kadar kısa süre sonra bu kadar ilgi çeken başka bir siyasi oluşum/parti yoktur. Doğru yoldayız" ifadelerini paylaştı.