Corona sonrası iş yerlerini bekleyen tehlikeler 

Göçmenler yaşamış oldukları Avrupa ülkelerinde tüm meslek ve endüstri dallarında yıllardır çok sayıda irili ufaklı iş yerleri açmışlardır. Genellikle Almanya da göçmenlerin çoğunluğunu Türkler ve Kürtler'in işyerleri oluşturmaktadır. Açtıkları iş yerlerinde elbette ki geçmişte çok da paralar kazandılar. Günümüzde ise Corona nedeniyle tüm işyerlerinde ekonomik krizler başlamış ve kazançlar düşmüştür. 

Devletin verdiği yardımlar da ayakta kalmaya çalışan bazı iş yerleri, süreç içerisinde kapandılar. Kapanmayanlar da çok zor ekonomik durumdalar ve isçilerine çıkış veriyorlar. Çok az isçi ile durumu idare etmeye devam ediyorlar. Böylece çok sayıda insan issiz kalarak işsizlik sayısında ciddi bir yükselişe neden oldular. 

Baz işyerleri, çok yanlış uygulama içine girerek isçilerine çıkış vermiş ve çok az sayıda işçi ile ayni kari kazanacaklarını ummaktadırlar. Bu çok yanlış bir anlayıştır. İşletmeyi ayakta tutan çalışanlarıdır. Daha değişik tedbirlere yönelerek mevcut isçiyi çıkarmamaya gayret etmek gerekir. Kısa vadeli çalıştırıp ve devlet yardımından faydalanmaya bakılıp işletmeyi ayakta tutmak gerekir. 

Corona nedeniyle yeni iş yerleri açılmaması, işsizlik oranında büyük bir yükselmeye neden olmaktadır. Bazı işyerlerinde iş saatini düşürerek devlet yardımı ile ayakta kalmaya çalışanlar var.  

Corona’nın devamı halinde çok uzun vadede birçok işyerinin ekonomik krize gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomik krizler, sadece göçmen iş yerlerini değil, Almanya’da ve Avrupa’nın büyük mağaza zincirlerini de etkiliyor. 

Artık havalar soğuduğu için kafeterya, lokanta vb. işyerleri dışarıya masa atamayacaklar ve içeriye atılacak masa sayısında da azalma olacaktır. Mesafenin de korunmasıyla birlikte müşteri sayısı da azalacaktır. Böylece ekonomik krizler kapıda. Kış aylarında yine çok sayıda insan gastronomi branşında issiz kalacağa benziyor. 

Avrupa ve Almanya’da Oteller aylarca Corona nedeniyle çok az yatak kapasitesi ile çalışıyor. Alman Maliye Bakanı Scholz, işletme yerlerinin iflasını engellemek için yüksek sayıda borçlanmaya gitti. Devlet yardımı ile bazı işyerlerini ayakta tutmaya çalışılıyor. Sadece işyerlerinde değil okullarda,  üniversitelerde, çocuk yuvaları ve kısacası yaşamın tüm alanlarında ekonomik tedbirler alınıyor.  

Şüphesiz ki Corona ya hala bir çare bulunmadığı için her şeyin eskisi gibi gitmeyeceği de bir gerçektir. 

Uzun dönemde bu işyerleri yeteri kadar devlet yardımı alamayınca haliyle çoğu kapanacaktır. Kapanmamasına hiç kimse şu anda garanti verecek durumda değil. 

Bu konuda her şeyin eskisi gibi olmayacağının bilinciyle, günümüz koşularında yeniden bazı değişikliğe gidilmelidir. Geçmişte işyerlerinden edinilen kârlara bugün ulaşılamayacaktır. Buna göre yeni şartlarda değişik uygulamalar yapılmalıdır. Her şey eskisi gibi yürütülemeyeceğine göre işyerlerinin az kâr ile veya kapanmayacak derecede kârlar ile durumu idare etmesi gerekmektedir. 

Günümüz Corona koşullarını da göz önünde bulundurarak, şartlara göre her şeyi yeniden ayarlayıp günlük yaşamı sürdürmek gerekir.