Corona salgını mültecilerin topluma uyumunu engelledi

Almanya'nın Dresden'in şehrinde 22.05.22 yapılan bir araştırmaya göre korona saldırısı mültecilerin topluma uyumunu engellendiği sonucuna varılmıştır.

Bazı ekonomi uzmanlarının bakış açısına göre korona salgını mültecilerin iş gücü piyasasına entegrasyonunu önemli ölçüde engelledi görüşünü savunuyorlar. 

Berlin'deki Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (DIW) bir şirketi olan DIW Econ'da ekonomist olan Alexander Kritikos, "O zamana kadar istikrarlı olan Alman iş gücü piyasasına mültecilerin kabulü şu an için neredeyse durdu" dedi. 

Siyasi kampanyalarla entegrasyona yeni bir ivme kazandırılmalılmalıdır deniliyor.

200'den fazla büyük şirketten oluşan bir kuruluş olan Mülteciler için Çadır Ortaklığı organizasyonu adına DIW Econ, 2015 ve 2021 yılları arasında iş gücü piyasasında mültecilerin entegrasyonu incelenmiştir.

Buna göre, Kasım 2021'de, Suriye ve Afganistan dahil olmak üzere en çok göçmenin bulunduğu sekiz ülkeden birinden insanların yaklaşık yüzde 36'sı Almanya'da sosyal güvenlik primine tabi bir iş yapıyordu.

Bu oran 2015'in başından bu yana neredeyse ikiye katlanmıştır.

Ukrayna krizi daha henüz değerlendirmenin dışında ve bu konuda henüz bir araştırma yapılmamıştır. Almanya'ya gelen Ukranyalı mültecilerin konumları sadece onları yerleştirme ile meşgul olunuyor.

Bu veriler, diğer şeylerin yanı sıra, Federal İş Kurumu'nun göç gözlemcisinden alınan bilgilere dayanmaktadır. Artık daha güncel değerler kısa bir zamanda anınde değerlendirilebiliniyor.

Bu yılın Şubat ayında, bu köken grubundaki sosyal güvenlik primlerine tabi çalışanların oranı hala yüzde 35 idi. Araştırmaya göre 2015-2020 yılları arasında Almanya'da yaklaşık 1,9 milyon sığınma başvurusu yapılmıştır.

Bunların yarısından fazlası 2015 ve 2016 yıllarındaydı. Başvuranların çoğunluğu 35 yaşın altında ve erkek olduğu tespit edilmiştir.

Uzmanların bakış açısına göre, bu durum şimdi Ukrayna'dan gelen insanlar açısından önemli ölçüde değişmiş ollabileceği ileri sürülüyor.

Rusya'nın Ukranya'ya saldırısı savaşın seyiri ve açtığı yaralar ve savaşın daha ne kadar süreceği henüz bu konuda bir belirsizlik vardır. Bu savaş Avrupa'yı sadece mülteciler konusunda değil her konuda çok etkileyecektir.

Özellikle kadınlar ve çocuklar son birkaç ayda Almanya'da koruma talebinde bulunanların sayısında büyük bir artış olmuştur.

Ancak bunun Alman iş gücü piyasası için ne anlama geldiği belirsizliğini hala koruyor.

Örneğin, kaç mültecinin Almanya'da kalmak istediği belli değil. Ayrıca, çocuk bakımı çok daha büyük bir rol oynayacak.

Almanya'ya gelen mültecilerin bazılarının başka Avrupa ülkelerinde olan akrabalarının yanına gittiği biliniyor.

Almanya'ya gelen mültecilerin imkanları oranında Amerika ve Kanada'ya gidenler de olduğuna vurgu yapılıyor.

Bazı uzmanlar göre Almanya'ya gelen mültecilerin bir kısmının geri ülkelerine dönebileceği de düşünülüyor. Bu düşünce konusunda bekleyip görmeden şimdiden karar vermenin erken olduğu kanaatı ağır basıyor.

Almanya'da yaşayan mültecilere hangi sebepten ülkelerini terkederlerse etsinlar insanca muamele yapılmalıdır.

Mültecilerin topluma uyum sağlamaları seneleri alacaktır. Onlara karşı ön yargılı davranmak hiçbir şekilde kabul edilemez.