Batı Avrupa insanlığı nereye sürüklüyor?

Demokrasi mücadelesi bugün, demokratik ulus-milliyetçilik; cumhuriyetçilik-demokratik cumhuriyet; yarı laiklik (Türkiye, Almanya gibi)-tam laiklik(seküler yaşam); aşamalı devrim-kesintisiz devrim; mücadele olarak demokrasi(insan hakları, hak ve özgürlükler, kadın-çevre sorunu vb gibi)-devlet olarak demokrasi; Uluslaşma-Geç Kalmış uluslaşma vb. birçok zıt konularla gündemde. Bu açıdan demokrasi ve aydınlanma kültürünün geliştiği Batı Avrupa ülkeleri tek tek ele alınarak burjuvazinin insanlığa armağan ettiği rasyonalizm, ampirizm ve bilimsel gelişmenin izleri, Avrupa Postası'nda her hafta bir ülke güncel olan ilişkilileriyle birlikte ele alınıp özellikle şu sorulara cevap verilerek anlatılacaktır.

1-) Feodalizm neden Fransa’da devrim(ihtilal) yoluyla tasfiye edildi de; İngiltere, İsviçre, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, İzlanda ve Finlandiya da evrim (reform) yolu takip edildi?

2-) Almanya, İspanya ve Portekiz neden 1930’lara kadar feodalizmi tasfiye edemedi, dolayısıyla aydınlanma ve uluslaşma sürecini yaşayamadı?

3-) İtalya, Rönesansın ilk başladığı yer(merkezi) ve de kültür-sanat alanında aydınlanmanın öncüsü olmasına rağmen neden Faşizmin ilk geliştiği ve inşa edildiği ülke olmuştur?

4-) Faşizm neden Rönesansın doğduğu İtalya’da, Reformizmin ilk başladığı yer olan Almanya’da, İspanya ve Portekiz’de yeşerme ve yerleşme imkânını buldu? Neden diğer Batı Avrupa ülkelerinde bu açık diktatörlük hayat bulamadı?

5-) O güne kadar Dünya’da ki en kanlı siyasi katliam Paris Komünü ile Fransa da yaşandığı halde, Fransız egemenleri neden faşizmi vb. açık bir diktatörlüğü inşa edemedi?

6-) Güncel olarak;

   a- İngiltere ile Kıta Avrupası arasındaki çelişkinin nedenleri neler?

   b- ABD ile Kıta Avrupası arasındaki gizli savaş ve İngiliz yakınlığı neye dayanıyor?

   c- Mülteciliğin çekim merkezi neden Batı Avrupa?

   d- AB(Avrupa birliği) projesinin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

   e- Avrupa’da demokrasi var mı? Var olan devlet biçimi nedir?

   f- Son salgın sonrası öncelikle Batı Avrupa nasıl şekillenecek?

Uluslaşma Süreci Olarak: Fransa, İngiltere, İsviçre-Belçika-Danimarka-Hollanda-İsveç-Norveç, İzlanda ve Finlandiya ele alınacak

Ayrıca

Uluslaşma(aydınlanma ve demokrasi) sürecinde Fransa’nın siyasi devrimci önceliğiyle tek başına, diğer ülkeler ise evrimsel süreçleriyle birlikte değerlendirilecektir. Fakat

Bu ülkeler içinde İngiltere ve Hollanda’nın öne çıkan sömürgecilik politikaları, Emperyalizm süreçlerindeki rolleri gözlem altına alınacaktır. 

Geç Kalmış Uluslaşma Süreci olarak: Almanya İtalya, İspanya ve Portekiz

Ele alınacaktır.

Almanya, İspanya ve Portekiz’in yarı feodal, İtalya’nın pre kapitalist ekonomik yapısı arasındaki farklılığa rağmen ortak kaderleri sanayileşmeyi dolayısıyla da aydınlanma ve demokrasi sürecini yaşayamadıklarını göreceğiz. Diğer yandan;

İspanya ve Portekiz’in sömürgecilikteki aktif, İtalya’nın pasif siyasetine rağmen, Almanya’nın neden sömürgecilik politikasında etkin olamadığının izlerini süreceğiz.

Haftaya FRANSA 

Not: Bu konular; 'Avrupa'da ve Türkiye'de Demokratik Ulus ve Geç Kalmış Uluslaşma' adlı çıkacak kitabımdan özetlenmiştir.