Türkiye'de gerçekleşen son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde (2018 Haziran) yurt dışında Yüksek Seçim Kurulu adına görev yapan kişilerin yetersiz olduğu ileri sürülürek sandık başkanlarının çoğunun imam olduğu ve bu kişilerin hazırlıklı olmadığı gündeme getirilmişti. Ayrıca, tarafsız olduğuna inanılmayan bu imamların YSK’ya şikayet edildiği halde dikkate alınmadığı basına yansımıştı.  

Kuşkular devam ediyor

Kesin olmayan kaynaklara göre, yurt dışındaki 2 milyon 848 bin seçmenden yaklaşık bir milyon 400 bini Almanya’da yaşıyor.

Geçen seçimlerde test edilen şu hilelere dikkat;

1) Zihinsel özürlülere sandık başkanı eliyle oy,

2) Sandıklar imamlara emanet,

3) Konsoloslukta gözlerden uzak seçim sandığı,

4) Parmak boyası yok, çifte oy var,

5) Doğal hakim kontrolü yok,

6) Katılmayanların yerine oy ve imza,

7) Sandık görevlileri memur ve hepsi AKP'den atandı,

8) Bilgisayarlar aylar öncesinden ayarlandı.

Türkiye, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili genel seçimlerine hazırlanırken, AKP’nin yüzde 65 oy potansiyelinin bulunduğu Almanya ile Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkelerde hiç bir sandık denetimi yine yok. Seçimler için ilk oylar yurt dışında atılacak ve bunun için AKP tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda.

Son iki seçimde olduğu gibi, konsolosluklara kurulan sandıklar tamamen bir partinin hakimiyetinde, sandık kurulu başkanları ise imamlar. Bu sandıklarda Yüksek Seçim Kurulu ya da hakim denetiminden uzak ve her türlü usulsüzlük için hazırlıklar tamam.

LİSTELER HAZIRLANDI BİLE

AKP, hangi sandığın başına kimin getirileceğine ilişkin listelerini hazırladı bile. CHP örgütlerinin ise, çoğu kentte sen -ben kavgası yüzünden halen sandık görevlisi çalışmalarını netleştiremediği aktarıldı.

Yurt dışında, doğal hakim denetiminden uzak seçimlerde her türlü hile yaşanıyor ve şu anda gelen sinyaller, yine 8 noktada seçim hilelerinin yapılabileceğini göstermeye başladı.

İşte, yurt dışında sandıkları güvensiz hale getiren „yasa dışı“ uygulamalar;

Türkische Journalist Özlem Gürses zu Hausarrest verurteilt Türkische Journalist Özlem Gürses zu Hausarrest verurteilt

AĞIR ENGELLİLERE OY: Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde, yüzde 100 zihinsel engelliye bile oy kullandırılıyor. Bir akrabasının seçim merkezine getirdiği engelli kişi, sandık başkanı imam tarafından, sandığın yanına alınıyor. Annesini bile tanımayacak kadar engelli olan kişilerin eli sandık başkanı tarafından tutuluyor ve mühür bastırılıyor. Diğer partilerin sandık kurulu üyeleri eğitimsiz olduğu için seyrediyor. İtiraz edenlere ise, „Engelli kimliği şartı burada yok. Türkiye’de var. Burada engelli olduğu ispat edilemediği için oy kullanabilir“ deniliyor.

SANDIKLAR İMAMLARA EMANET: Avrupa’da özellikle 2018 seçimlerinde olduğu gibi, sandık başkanları yine imamlar ya da AKP tarafından Türkiye’den gönderilen öğretmenler olacak. Listeler gizlice hazırlandı. Konsolosluklardaki sandık başkanları, oy vermeye gelen ancak „engelli veya okuma yazması olmayanlar“ gibi özel durumdakileri tek başına alıp sandığa götürüyor ve orada mühür bastırıyor.

KONSOLOSLUKTA GİZLENEN SANDIK: Özellikle, tek başına karar yetisi bulunmayanlara oy kullandırıldığının görülmemesi için, bir- iki konsoloslukta seçimi takip eden basın mensuplarının göremeyeceği yerde ayrı sandık bulunuyor.  Bu sandıktaki görevliler özel seçiliyor. 2018 seçimlerinde, AKP’nin otobüsleriyle getirilen engelliler, meraklı gözlerden kaçırılarak buralarda oy kullandırılmıştı.

PARMAK BOYASI YOK, ÇİFTE OY VAR: Türkiye’de olduğu gibi, Avrupa’da da parmak boyası yok. Son seçimlerde birçok kentten oy kullanmda usulsüzlükler konusunda ciddi ihbarlar gelmişti ve bir kişi hem Mainz Başkonsolosluğu’nda, hem de Frankfurt Başkonsolosluğu’nda oy kullanıp Erdoğan ve AKP’ye oy vermişti. Yine Frankfurt’ta bir imamın eşi yerine oy kullandığının ortaya çıkması tartışma yartmıştı. Öte yandan bir kişi de, iki farklı TC kimlik numarası ile yakalanmıştı. Bunların kullandığı oylar yerine birer adet zarf sandıktan çıkarılıp imha edilmişti.

DOĞAL HAKİM KONTROLÜ YOK: Yurt dışındaki seçimlerde hangi ülkenin kanununun uygulanacağı net değil. Dışarıda güvenliği Alman Polisi sağlıyor. Bir tartışma çıktığında onlar müdahale etmek istiyor, bu kez konsolosluk içeri almıyor. Muhalifseniz, AKP’nin üyesi gibi davranan görevlilerle başbaşa kalıyorsunuz. Doğal hakim kontrolü olmadığı için, itirazları taa Ankara’ya yapmak gerekiyor. YSK karar verene kadar da iş işten geçiyor.

KATILMAYANLARIN YERİNE OY VE İMZA: Seçimlerden önce, özellikle AKP’li bakanların, „örnek“ diyerek seçim kağıtlarını ve zarflarını getirdikleri biliniyor. Şimdiden AKP’lilerin ev ziyaretleri başladı. Getirilen seçim kağıdı ve zarflarının mühürlü olup olmadığı belli değil. Bunların, seçime katılmayanların yerine mühürlenip sandıklara atıldığı iddia ediliyor. Yakalanırsa, „pardon hata oldu“ denilip bir zarf çıkarılıp imha ediliyor.

ÇALIŞANLAR AKP’NİN MEMURU: 2018’den sonra, yeni tüm başkonsolosluk çalışanları, bir partinin memuru gibi oldu. Ataşeler zaten, AKP’nin çeşitli kademelerinden geliyor. Bu nedenle, muhalefetin sandıklara özellikle dikkat etmesi gerekiyor.

BİLGİSAYARLAR ÖNCEDEN AYARLANDI: Seçimin ne zaman yapılacağı henüz belli olmadan AKP, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nı eylül ayında Almanya’ya göndererek, tüm seçim bilgisayarlarını yeniden programlatmıştı. Bu programlamada ne olduğu, nasıl bir sistem kurulduğu henüz belli değil.