Almanya'da Toplu Taşımada “9 Euro'luk Bilet” Uygulaması

Son haftalarda Almanya'nın tren istasyonlarında büyük bir kalabalıkla karşı karşıya kalınıyor.

Almanya'nın her yerine trenle ulaşım için ayda 9 avroluk biletin uygulamaya geçmesiyle birlikte çok sayıda insan trenle seyahat ediyor-.

Alman sendikaları tarafından yapılan bir açıklamada; ekonomik olarak olumlu sonuçlarının yanında, bir ay geçerli 9 avroluk bilet uygulamasının 'benzeri görülmemiş sonuçları olacağını, planlı bir uygulama yapılmazsa kaos ve hastalıkları beraberinde getireceği" ileri sürüldü.

Trenlerdeki durum hakkında insanlar son derece endişeli. Demiryolu ve Ulaşım Birliği (EVG) başkan yardımcısı Martin Burkert, "Bu yaz, günümüze kadar yaşanmayan çok sayıda sorun gündeme geldi. Kapılar açıldığında, Rostock'tan Hamburg'a giden bir trende, aşırı kalabalık nedeniyle insanlar trenden inmek isterken beklenmeyen kazalar yaşandı" dedi.

Haziran ayında başlayan ve Ağustos sonuna kadar devam edecek olan Almanya genelinde toplu taşımada “9 euro'luk bilet” uygulamasının ulaşımda ciddi aşınma ve yıpranma belirtilerine yol açtığı vurgulanıyor. Konuya yönelik açıklama yapan yetkililere göre, "9 avroluk biletin Almanya genelinde 31 milyon kişi tarafından satın alındığı ve yoğun kullanımından bu yana birçok sorunun yanında, istasyonlarda asansörler ve trenlerdeki tuvaletler kullanılamaz duruma geldi." açıklaması dikkat çekmektedir.

Aşırı yoğunluktan trenlerde eleman sıkıntısı çekildiği söyleniyor.

Alman demiryolu sendikası GDL başkanı Claus Weselsky, "bu yaz demiryollarında bugüne kadar olmadığı kadar bir kaos yaşanıyor, bu da normal yaşamı olumsuz olarak etkiliyor" dedi. 

Yolcular için birçok gecikmeye yol açıyor. Sendikaya göre, uzun mesafeli trenlerin sadece yüzde 58'i haziran ayında varış noktasına zamanında ulaştı ve bölgesel trenlerin yüzde 88,5'i varış noktasına zamanında ulaştı. Demiryolu Müdürü Richard Lütz, haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada, Deutsche Bahn'ın fazladan yüklenmiş bir demiryolu ağında ek trenlerle mümkün olduğunca çok insanı taşımaya çalıştığını söyleyerek, gecikmelere yönelik de " durumdan çok acı çekiyorum." ifadesini kullandı.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise, daha güvenilir operasyon ve şantiyelerde daha az aksama olmasını sağlamak için, 2024'ten itibaren en önemli rotaların "genel olarak yenileneceğini" açıkladı. Şebekelerde yenilemeyi "birinci öncelik" olarak ilan eden FDP'li politikacı, "Gelecekte trenle saati tekrar ayarlayabileceğimizi umuyorum," dedi.

9 avroluk biletlerin Ağustos ayından sonra devam edip etmeyeceği ise henüz netleşmemişken bazı politik çevrelerin, Avusturya'da olduğu gibi, bir yıl geçerli olacak 365 avroluk bilet uygulamasını Almanya için gündeme getirmeleri yeni bir tartışmayı başlattı.

Öte yandan bir başka öneri olan, Almanya genelinde geçerli olacak ayda 69 avroluk bilet önerisine Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri sessiz kalırken, Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği (VDV), toplu taşıma için ülke çapında geçerli olacak 69 avroluk kalıcı bir bilet tarifesi önerisine karşı olduğunu vurguladı