Almanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor.

Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel milyonlarca euro kazandı Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel milyonlarca euro kazandı

Nitelikli iş gücü göçünün ana unsuru, Almanya’da 2012 yılından bu yana uygulanan ‘AB Mavi Kartı’ (Blaue Karte EU) olarak kaldı. AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişiler için oturma izni sağlayan bir kart, son yapılan düzenlemeyle Almanya’da bir işe girmek için daha önce geçerli olan maaş alt sınırı belirgin bir şekilde düşürüldü. Buna göre, yıllık brüt 43 bin 800 yani aylık yaklaşık 3 bin 650 Euro’ya iş bulana çalışma müsaadesi ve oturum hakkı verilecek. 

Yasaya göre ayrıca vasıflı işçiler ‘herhangi bir vasıflı işte’, yani asıl vasıflarının dışında da çalışabilmelidir. Yeni düzenlemeye göre örneğin, sekreterlik olarak mesleği tanınan vasıflı bir işçi, lojistik alanında vasıflı bir işçi olarak istihdam edilebilecek. Özellikle bilişim uzmanları için, başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri halinde üniversite diplomasi olmadan da ‘AB Mavi Kartı’ alabilecek. Ülkeye girişte meslek tecrübesi olana veya meslek diploması olana da kolaylık sağlanıyor. Ön koşul ise en az iki yıllık mesleki deneyim ve gelinen ülkede devlet tarafından tanınan bir mesleki yeterlilik sahibi olması. Yeni yasaya göre, bu yeterliliğin ilk aşamada Almanya’da tanınmış olması da gerekmiyor. Eğer işveren gerekli bir yeterlilik için işçiyi kabul ederse, diploma denklik prosedürü devam ederken kişi Almanya’da çalışabilecek.

Yurt dışında en az iki yıllık mesleki eğitim almış ya da üniversite mezunu kişiler için puan sistemine dayalı bir ‘fırsat kartı’ uygulanacak. Yeterlilik, yaş ve dil becerileri gibi iki kriter için de puan veriliyor. En az altı puana sahip olanlar, geçimlerini güvence altına almak kaydıyla, bir yıl boyunca Almanya’da iş arama hakkı veren bir ‘fırsat kartı’ elde edecek. Bu kart, nitelikli istihdam için bir iş sözleşmesi olması ve Federal İş Ajansı’nın kabul etmesi halinde iki yıla kadar yenilenebilecek. Almanca dil becerileri için asgari gerekli olan dil bilgisi A2 seviyesinden A1 seviyesine indirildi.

Fırsat kartı 2024 yılının ilk yarısında kullanılmaya başlanacak. Son yapılan düzenlemeyle birlikte işlemleri devam eden sığınmacılar da gelecekte mesleki eğitime başlama ya da bir işe girme fırsatına sahip olabilecek. Ancak bu yeni gelen sığınmacılar için geçerli olmayacak. Aynı şekilde 90 günlük turist vizesiyle gelenlerin de iş bulmaları halinde iş piyasasına girmeleri kolaylaşacak.